PRIJEM POVODOM DANA DRŽAVNOSTI: Pejaković govorio umjesto Komšića

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na prijemu povodom Dana državnosti BiH poručio je domaćim i stranim zvanicama da ljudima u Bosni i Hercegovini treba mir, posao i ekonomska stabilnost, odnosno sistem koji garantuje jednaka prava svima i jasnu perspektivu koja im daje nadu da će sebi i svojoj djeci moći osigurati pristojan život.

– Narod je umoran od kriza i političkih prepucavanja. Zato je krajnje vrijeme da se prestane s iracionalnim opstrukcijama, blokadama i pokušajima da se jednostavno mijenja postojeći ustavni i zakonski okvir. Svjedočili smo i previše puta, a naročito u posljednjoj godini, da kriza nikome ne donosi ništa dobro i da se ultimativnim i unilateralnim pristupom ništa ne može postići – istakao je Džaferović.

Poručio je da se svi trebaju okrenuti konstruktivnom dijalogu zasnovanom na istini i pravdi, međusobnom uvažavanju, poštovanju vladavine prava, evropskim standardima i saradnji za dobrobit svih naših ljudi.

– Pokazali smo mnogo puta da se možemo dogovoriti i postići kompromis, pronaći rješenja u institucijama Bosne i Hercegovine, koja neće biti na bilo čiju štetu, a bit će u korist svih – rekao je Džaferović.

Osvrnuo se na činjenicu da je u 24 godine postdejtonske BiH učinjeno mnogo i da su provedene brojne reforme, što govori da je ostvaren napredak.

– Nekad su ti procesi išli brže, nekad sporije. Napredovali smo brže dok smo imali izraženo prisustvo naših prijatelja iz međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Slabljenje njihovog interesa rezultiralo je jačanjem destruktivnih politika koje pokušavaju da ospore postojeća rješenja, zakone, odluke… Te politike pokušavaju Bosnu i Hercegovinu vratiti unazad, uvući je u nove etničke, pa i teritorijalne podjele. Ponovo im svima poručujem da je to uzaludno gubljenje vremena, jer u tome ne mogu uspjeti – podvukao je Džaferović.

Po njegovom mišljenju jedino što može biti posljedica takvih politika jeste odlazak mladih ljudi iz ove zemlje, slabljenje ekonomije, politička nestabilnost koja tjera investitore.

– A to nikome ne treba, niti može biti od koristi bilo kojem narodu u našoj zemlji – zaključio je Džaferović na prijemu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji je upriličen u Predsjedništvu BiH.

Tom prilikom, čestitajući Dan državnosti predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić umjesto tradicionalnog govora riječ je prepustio posljednjem jedinom živom dobitniku ZAVNOBiH-ove nagrade Josipu Pejakoviću.

Tako je doajen bh. glumišta velikom broju prisutnih gostiju recitovao stihove o BiH iz poeme “Zemlja od kamena”. 

“Od kamena i temelj i krov gradiš, u hladnoj kamenoj utrobi zmije gajiš, za sve one koji ti zlu kob spremaju.

Nikog se ne bojiš do Boga Svevišnjeg. Jedino njemu konto polažeš za sebe samu, i sve nas zemljo od kamena Hercegovino mati.

Za sinove i kćeri razasute po cijelomu svijetu, siromaštvo nudiš ko dobar start a oni ti uzvraćaju ljubavlju, poštovanjem i zahvalnošću postignutim.

Odlučila sama sebe gradit za sebe samu i za svoju djecu da se više ne razasipaju po cijelome svijetu ko djeca od raka, popij prijatelju našega vina, izi i sira i pršute, ništa ne tražimo od tebe, samo kad se vratiš odakle si došao reci da mi nismo ko što oni misle.

Pričaj im kakve su naše mirisne konobe i naše praske i nar i limun žut i Neretva čista, a ponavrh svega kakvi smo ko ljudi.

Ako iz Bosne dolaziš prijatelju našijem poruči da ih mi nikad ostaviti nećemo jer brez njih i brez nas nit ima Bosne, nit ima Hercegovine. Ništa ne tražimo od tebe samo kad se u Bosnu vratiš, reci glasno da te svi dobro čuju da Hercegovina neće Bosnu ko roditelja tutora, već ko sestru rođenu.” – izrecitirao je Pejaković.

error: Content is protected !!