Prijeratna ušteđevina u Ljubljanskoj banci neće biti isplaćena

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je tužbu bh. štediša protiv Slovenije i BiH za naknadu novca iz štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci, čime su bh. građani trajno ostali bez svog novca.

Slovenija je odbila isplatiti oko 40 milijuna KM bez kamate, na što se dodaje 47%, što čini ukupno blizu 60 milijuna KM, koliko je nekoliko tisuća bh. štedišta potraživalo na osnovu prijeratne štednje u Ljubljanskoj banci. Obrazloženje suda je bilo kratko, a to je da apelanti nisu iscrpili sve pravne lijekove te se, prije svega, nisu obratili sudovima u Sloveniji.

Predsjednica Udruženja štediša u BiH Amila Omersoftić za Klix.ba je kazala da bh. štediše, nažalost, nisu imale novca angažirati slovenskog odvjetnika u takvom postupku, a što je, po zakonu Slovenije, uvjet za podnošenje apelacije.

“Mi smo tužili i Sloveniju i BiH. Nama naša država BiH nikada nije osigurala dokaze koje smo mi mogli i trebali priložiti u Sloveniji i dokazati svoja prava. BiH nam je uskratila te podatke. S druge strane, naše vlasti su poslale Slovencima naše račune i našu osobnu dokumentaciju, što je Slovenija zlorabila i odbila naše zahtjeve za povrat štednje“, podsjeća Omersoftić uz ocjenu da je BiH prodala svoje građane i nije ih zaštitila.

Slovenija je odbila isplatiti štednju i onima koji su imali tzv. darovne ugovore. Tako je ukupno nekoliko tisuća građana BiH trajno ostalo bez svoje ušteđevine.

“Europski sud za ljudska prava je utvrdio da je naš novac u Sloveniji, no mi smo ostali bez njega. To je konačna odluka i više nemamo nijednog načina da, eventualno, dobijemo naš novac“, zaključila je Omersoftić koja je za N1 pojasnila da je ovom odlukom Europskog suda za ljudska prava sudac – pojedinac odlučio da Europski sud ne može raspravljati o tome. Podsjetila je i da je 2014. godine isti sud donio presudu kojom je naložio Sloveniji da štedišama vrati novac, kao i da je u postupku verifikacije Slovenija za više od 6.000 štediša odbila isplatiti štednju tvrdeći da su novci u BiH.

Bez potpore države u višegodišnjoj borbi

Kako se dalje boriti, Omersoftić je za N1 kazala da ne zna obzirom da su im sva vrata zatvorena.

“Mi ne možemo svoju ušteđevinu od BiH tražiti jer je Ustavni sud donio zakon po kojem štediše ne mogu naplatiti svoju štednju od BiH jer je štednja u Sloveniji. Nemamo na raspolaganju nijedan pravni lijek da bismo to naplatili. Vrhovni sud Slovenije je odbio razmatrati reviziju prvostupanjske presude, a Ustavni sud odbio aplikaciju štediša jer se po našoj žalbi nije oglasio Vrhovni sud. Tako da je to jedna zamka. Ne znam kako će se ovo završiti. Kao pojedinci, nemoćni smo“, rekla je.

No, država BiH bi mogla naći način da otvori vrata obespravljenim štedišama.

“Da je država koja štiti svoje građane, BiH bi nam isplatila štednju a onda tužila Sloveniju jer je novac tamo. No, mi u to sumnjamo, u čitavom postupku nismo imali potporu, čak smo imali smetnje da smo sudskim putem morali tražiti dokaze koje nam je država trebala dati. Svu vlast BiH u ovom postupku dokazivanja i postupku potraživanja naplatka štednje smo imali protiv sebe“, zaključila je Omersoftić.

error: Content is protected !!