Pritvor za grupu koja je harala Hercegovinom

Postupajući tužitelj je nakon saslušanja osumnjičenih za počinjenje teških kaznenih djela na području Hercegovine u posljednjih pet godina, podnio prijedlog prema Županijskom sudu da se istima odredi mjera pritvora

Trinaest osoba uhićenih u operativnoj policijskoj akciji kodnog imena ‘Orka’ koja je u četvrtak u ranim jutarnjim satima provedena na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, saslušano je u petak u Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, a kako smo doznali predložena je mjera pritvora za sve uhićene. Odluku o tome donijet će sudac za prethodno saslušanje Županijskog suda u Mostaru.

Pred sucem će se tako naći uhićeni, Melisa Begluk (1991), Rahman Begluk (1987), Alen Begluk (1984), Jozo Markić (1983), Skender Ćerkić (1978), Zoran Mikulić (1972.), Fadil Pozder (1986.), Mario Pinjuh (1981.), Samir Habibija (1991.), Mugdim Omanović (1984.), Haris Zuko (1990.), Radislav Gavrić (1980.) i Nihad Bjelak (1992.). Četrnaesta osoba iz ove grupe Zdenko Galić (1969) nalazi se u zatvoru na području Republike Hrvatske.

Podsjećamo, nakon višemjesečne istrage koju su pripadnici Federalne uprave policije provodili pod nadzorom Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, u četvrtak u jutarnjim satima krenulo se u provođenje akcije ‘Orka’ u kojoj su tijekom trajanja iste, pripadnici FUP-a uhitili 11 osoba, dok su se tri nalazile na izdržavanju zatvorskih kazni.

Radi se o osobama koja su otprije poznate policijskim i pravosudnim tijelima kao višestruki povratnici u vršenju ovih i drugih kaznenih djela.

Sumnjiče se za kazneno djelo “Organizirani kriminal”, a u vezi sa kaznenim djelima “Razbojništvo”, “Teška krađa” i „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

Navedena organizirana kriminalna grupa na čelu sa Rahmanom Beglukom iz Mostara se sumnjiči da je u periodu od 2014. Do dana uhićenja, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila 29 kaznenih djela razbojstva i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske crpke, transporti novca, te drugi privredni subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000 maraka, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli višemilijunsku štetu.

Također, ova grupa se sumnjiči i za kaznena djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe motornih vozila.

– Radi se o grupi kojoj smo dokumentirali kaznena djela počinjena od 2014. do danas, a riječ je o 29 kaznenih djela. Riječ o napadima na bankomate, benzinske crpke, transporte novca i drugo. Tijekom same akcije slobode je lišeno ukupno 11 osoba, dok su se tri osobe nalazile na izdržavanju zatvorskih kazni, a predmetna kaznena djela činili su u vrijeme korištenja dopusta, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare Nurudin Hafizović, načelnik istražne federalne Službe kriminalističke policije FUP-a. Dodao je da su tijekom pretresa pronađene veće količine novca koji potječe iz kaznenih djela, petnaest kilograma eksploziva koji se koristio u razaranju bankomata, ometači alarmnih sustava, oružje i municija, policijska uniforma, te podesni alat koji je korišten za izvršenje kaznenih djela, te drugi predmeti koji će biti korišteni u dokaznom postupku.

Na konferenciji je rečeno i kako su prikupili dovoljno dokaza da je navedena grupa počinila kaznena djela koja im se stavljaju na teret i da se nadaju kako će isti biti sklonjeni s ulice i adekvatno kažnjeni za ono što su učinili.

Bankomati su bili primarni cilj

Dizanje bankomata u zrak, raznim vrstama eksploziva, nije nikakva nepoznanica na području Hercegovine obzirom da je nekoliko takvih slučajeva registrirano proteklih nekoliko godina.

U listopadu prošle godine, raznesen je bankomat u sklopu Binga u mostarskom naselju Centar 2. Nepunih mjesec dana kasnije na području Zapadnohercegovačke županije eksplozivom su raznesena dva bankomata iz kojih su razbojnici pokupili novac. Oba bankomata nalazila su se u sklopu tržnih centara Namex koji su pretrpjeli znatna oštećenja.

Osim što su tada raznijeli bankomat, u Grudama su razbojnici i pucali iz vatrenog oružja. Tom prilikom propucan je automobil građanina koji je slučajno naišao.

Pljački bankomata na ovaj način bilo je i ranije u BiH, a upravo bankomat UniCredit banke „ispražnjen“ je u prosincu 2016. godine u Vitini kod Ljubuškog. Tada su tri  pljačkaša eksplozivom raznijeli bankomat i iz njega ukrali oko 100.000 maraka. Sličan slučaj zabilježen je u siječnju 2015. godine u naselju Trn kod Širokog Brijega kada su nepoznate osobe raznijele „drive-in bankomat“ i pobjegli s većim iznosom novca.

U studenom 2017. godine u noći 27/28. studenog, u 03.55 sati miniran je bankomat UniCredit banke u krugu benzinske crpke ‘OIL AC’ u naselju Ortiješ.

Sredinom svibnja 2018. godine u 04.25 sati miniran je i bankomat u Blagaju, južno od Mostara. U ožujku ove godine raznesen je bankomat u sklopu tržnog centra Bingo na Bišće polju. Početkom svibnja ove godine, nepoznati počinitelji su iz ležišta izvadili bankomat u poslovnici “Namexa” u mjestu Knešpolje kod Širokog Brijega.

Nakon što su teški bankomat izvukli iz ležišta, oni su ga sajlom vezali za vozilo i vukli cestom.

Nakon 200-tinjak metara, otkačili su i odbacili bankomat, te automobilom pobjegli bez plijena. Krajem svibnja ove godine, razbojnici su onesposobili i vezali zaštitara u tržnom centru Robot u Mostaru i eksplozivom raznijeli bankomate te iz istih pokupili novac.

error: Content is protected !!