Proces europskih integracija tiče se svih segmenata društva

Proces europskih integracija nije rezerviran za uzak broj elitnih osoba u BiH. To je proces koji se tiče svih segmenata društva i svih građana, a upravo od dobrih razvojnih strategija i ljudskih resursa u lokalnim zajednicama zavisi i njihova mogućnost da iskoriste sredstva iz EU fondova, ali i uopće da se ekonomski razvijaju. Istaknuto je to tijekom javne debate u Općini Kakanj, koja je jedna od 15 općina gdje će se organizirati skupovi o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja Europskoj uniji u okviru projekata nazvanog “Lokalna zajednica prEUzima inicijativu”.

Prilika je to da se čuju stavovi studenata, umirovljenika, poduzetnika, predstavnika lokalnih zajednica, ali i nevladinih organizacija o napretku BiH ka EU pa i o onim negativnim stvarima koje građani neke lokalne zajednice identificiraju kao probleme u napretku. Voditelj Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark podvukao je kako je tijekom susreta s načelnikom Općine Kakanj Nerminom Mandrom saznao da ova općina ima uspostavljene dobre lokalne službe što poboljšava život lokalnog stanovništva.

Veleposlanik Kraljevine Švedske Andres Hagelberg podvukao je da postoje tri aspekta u kojima je Švedska angažirana u BiH, a to je kako pomoći na putu ka EU, pomoć u razvoju poduzetništva i zaštiti okoliša, a upravo za ovaj segment ambasador je naglasio da trenutno stanje u BiH nije održivo.

error: Content is protected !!