Profesor dr. Reuf Karabeg: Ljeto je došlo, još nije kasno da izgledate perfektno u kupaćem kostimu!

Liposukcija je  jedna od najpopularnijih  estetskih kirurških  procedura kojom se reducira potkožno masno tkivo iz lokaliziranih depozita tijela i kod muškaraca i žena .Često se masno tkivo odstranjeno liposukcijom  transplantira na druge regije u cilju povećanja određenih regija  lica, za povećanje grudi ,stražnjice itd. čime se opravdava naziv liposkulptura. Dakle,osim odstranjenja suvišnih masnih naslaga, efikasno se  preoblikuju određeni dijelovi tijela.

Najčešće regije koje se tretiraju su podbradak,trbuh , slabine ,bedra, vanjska i unutrašnja strana butina i koljena,ruke. Nakon liposukcije se kilogrami lakše gube na način da pacijent slijedi upute liječnika , ali se ne rješava opšta gojaznost. Dijelovi tijela koji se tretiraju mogu se smanjiti za čak za  više od  dva konfekcijska broja.

Liposukcija   se upotrebljava i kao terapija  nekih oboljenja .Npr. u svrhu liječenja lipodistrofije sa abnormalnom distribucijom masnog tkiva.

Povijest

Prva liposukcija je urađena 1976. godine u Parizu od strane Illouz-a koji uvodi 1980.g .tzv.,, vlažnu’’ tehniku liposukcije umjesto  ,,suhe’’ koja se  prvotno koristila. U SAD prvu liposukciju je uradio Martin 1982.godine.

Prijeoperativno razmatranje i razgovor s pacijentom

Ova metoda nije zamjena za reduciranje prekomjerne tjelesne težine.Ako pacijent ima predominantnu laksativnost ili slabost  kože , samo liposukcija je  kontraindicirana(ne preporučuje se) jer bi još više naglasila deformitet .U slučaju  slabosti mišićnofascijalnog sistema prednjeg trbušnog zida, potrebna je druga metoda  koja se naziva  abdominoplastika a liposukcija slabinskih regija   i nekih zona trbušnog zida je sastavni   dio i te  procedure.Prijeoperativno se pacijentu izmjeri tjelesna težina i obimi regija koje će biti operativno tretirane.Najvažnije je razumijevanje između pacijenta i kirurga.Svi detalji operativnog zahvata se pojasne pacijentu  ,koje isti aktivno učestvuje u odabiru  plana procedure  ali je  ,kao ravnopravan član tima ,važan u adekvatnom slijedu postoperativnog toka.

Kandidati za liposukciju

Mnogi  postaju obeshrabreni ali i zabrinuti nakon što počnu gubiti kilograme raznim dijetama, a  određene konture   tijela ostaju iste. Liposukcija je izvanredna metoda  baš za ovakve  pacijente koji imaju relativno normalnu težinu, ali imaju izražene lokalizirane depozite masnog tkiva na nekim dijelovima tijela tako da izgledaju disproporcionalno.U ovakvim slučajevima liposukcija uspješno rješava višak masnih ćelija na regijama koje najviše smetaju  i poboljšava simetriju tijela.

 Idealan kandidat je osoba sa lokalizovanim naslagama masnih ćelija i zategnutom kožom, a najmanje idealan kandidat je osoba koja ima više od 20 kilograma iznad idealne težine, strije i opuštenu kožu.

Indikacije za liposukciju su ili kada se upotrebljava liposukcija :

  • Ograničeni depoziti masnih ćelija (najčešće na podbratku, trbuhu, slabinama, bokovima, nadlaktici i koljenu);
  • Pseudoginekomastija ili povećanje dojki kod muškaraca kada je   predominantno masno tkivo a ne proliferacija žljezdanog tkiva uzrok povećanja dojki.Sastavni dio skoro svake operacije smanjivanja muških grudi i ukoliko se žlijezda mora odstranjivati rezom oko bradavice.
  • Standardan suplement abdominoplastici tj.zatezanju trbušnog zida i smanjivanju prevelikih grudi kod žena ;
  • Madelungova bolest (bolest nepoznatog uzroka karakterizirana patološkim simetričnim rastom tumora masnog tkiva – lipoma – u području vrata, ramena, gornjeg trupa i nadlaktica);
  • Limfedem.

Anestezija i kratki operativni osvrt

U općoj endotrahealnoj anesteziji,sa predilekcionih mjesta leđa, prednjeg trbušnog zida, slabina, bokova, nogu, stražnjica i podbratka, na osnovu prijeoperativnog plana, eliminira se potkožno masno tkivo odnosno masne ćelije. U poliklinici,,Karabeg’’ koristimo dva kompatibilna visokosofisticirana  aparata za liposukciju  poznatog švicarskog proizvođača da bi se dobio najadekvatniji rezultat.

Ukoliko se tretiraju manje regije, može se indicirati lokalna anestezija ili kombinacija lokalne anestezije uz analgosedaciju. Prisustvo anesteziologa operativnom zahvatu se preporučuje i kod operativnih zahvata u lokalnoj anesteziji da bi se kirurg skoncentrirao na operativnu proceduru koja traje od 15 minuta do 2 sata, u zavisnosti o broju regija koje se oblikuju. 

Rezovi su dugi oko 3 mm i prave se na skrovitim mjestima kroz koje se ubrizga Kleinova otopina 20 minuta prije operativnog zahvata. Potom se uvlače kanile sa otvorima kroz koje se aspirira tj.usisava mast sa lokaliziranih depozita . Liposukcijom se odstranjuje maksimalno 3-4 kg masnih ćelija 

Hidroliposukcija je jedna od najučinkovitijih metoda liposukcije. 

Nakon liposukcije trbuha i bokova masno tkivo bi primjenom nove tehnologije moglo postati novi izvor matičnih ćelija.Zbog toga često odstranjenu mast  u našoj praksi koristimo za popunjavanje u regijama tijela gdje je mast atrofirala i gdje je ima ,,u manjku’’(npr. više zona lica). Važna prednost  naše poliklinike je što u timu  pri planiranju   i donošenju odluke za najbolju tehniku ,učestvuju  tri plastična kirurga  koja sigurno bolje vide i osjećaju  nego pojedinac,  da bi se dobio najbolji mogući  i najprikladniji rezultat za svakog pacijenta posebno.

Oporavak

Oporavak je individualan i traje  do 7 dana.Može se reći da je minimalno bolan ili bezbolan  postoperativni tok.Nakon liposukcije pacijent oblači specijalne kompresivne steznike koji se nose u periodu   do 4 sedmice nakon zahvata.Normalnim aktivnostima pacijent se vraća nakon 2-4-7 dana ovisno od broja tretiranih regija i individualnog odgovora na operativni zahvat.Mnogi pacijenti iz naše poliklinike ide na kafu sa prijateljima odmah po izlasku ,ma koliko nevjerovatno zvučalo.

Preporučuje  se masaža po protokolu ,limfodrenaža,anticelulitni programi  itd.

Rezultati

Rezultati procedure su vrlo brzo vidljivi . Odstranjene ćelije  se ne mogu ,,ponovno vratiti’’.Ukoliko se pacijent  ne pridržava uputa liječnika  on ,naravno, može dobiti na težini.Ali je suština u odstranjivanju  ćelija.Preostale ćelije se mogu nepravilnom ishranom ,,udebljati’’(medicinski hipertrofirati).Ali ,konture tretiranih regija su ljepše,struk vitkiji,koljena ,,tanja’’ i gracilnija itd.

Zaključak

Liposukcija je operativna metoda kojom se selektivno trajno odstranjuje masno tkivo s dijelova tijela gdje ga ima u suvišku i kod muškaraca i žena . Nije zamjena za mršavljenje jer se tretiraju lokalizirani depoziti masnih ćelija radi uljepšavanja kontura tijela. Liposukcija je vrlo učinkovita metoda pri kojoj se oslanjamo na vlastiti osjećaj   i percepciju za oblikovanje uz dogovor s pacijentom.Kirurško iskustvo i  znanje može biti i najčešće jeste  prevaga za uspjeh kod težih slučajeva koji nisu rijetki.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!