Profesoru obećao ‘srediti’ da ne bude osuđen za 30.000 KM, pa mu podmetnuo bombe

Nenad Berić (36) organizirao je bombaški napad na profesora tjelesnog odgoja Tehnološke škole u Banjoj Luci, Spasu Šakotu (59), jer mu nije htio vratiti 30.000 KM koje mu je Šakota dao da mu sredi da ne bude osuđen za seksualno uznemiravanje učenica.

Za napad na Šakotu, Berić je angažirao svog kuma Aleskanda Savića, koji je stavio četiri bombe na točkove Šakotinog „mercedesa“ koji je bio parkiran ispred zgrade kod Rebrovačkog mosta u Banjoj Luci.
Izvor blizak istrazi je pojasnio da je poslije napada policija došla do informacija da su Šakota i Berić bili u nelegalnim poslovima i klupko se ubrzo počelo odmotavati.

– Berić je ubijedio Šakotu da mu može srediti da bude oslobođen krivice za seksualno uznemiravanje učenice. Da bi izbjegao kaznu Šakota je Beriću dao 30.000 KM, ali je ubrzo shvatio da je prevaren, jer ga je Osnovni sud u Banjoj Luci osudio na 10 mjeseci zatvora – pojasnio je izvor “Blica”.

Šakota je tada krenuo da traži od Berića da mu vrati novac i duže vrijeme ga je proganjao na razne načine.

– Najverovatnije da Berić nije planirao da ubije Šakotu, nego samo da ga zaplaši kako ne bi morao da mu vrati novac. Odlučio je da anagažuje kuma Savića da mu pomogne i postavi bombe na automobil – pojasnio je sagovornik “Blica”.

Prema njegovim riječima, Berić i Savić su imali informaciju da bi Šakota u utorak rano ujutru trebao da negdje ide automobilom i da će najvjerovatnije biti sam.

– Međutim, Šakota je automobilom krenuo tek oko 10.30 kada je u ovoj  ulici bilo dosta prolaznika. Iz bombi su bili izvađeni osigurači i stavljene su u čaše, koje je Savić zatim stavio na točkove automobila.

Kada je Savić pokrenuo vozilo bombe su pale i ispale iz čaša i tada se aktivirale – kaže izvor iz istrage.

Tom prilikom lakše povrede noge zadobio je Šakota kada je bježao od automobila, kao i jedan slučajni prolaznik.

Od eksplozija je izbio požar i vatra se sa Šakotinog „mercedesa“ proširila na još dva automobila koja su potpuno izgorjela. Oštećena su i dva poslovna prostora, kao i dva stana u zgradi.

Zbog ovog napada Tužilaštvo tereti Berića i Savića za pokušaj ubojstva po narudžbi i izazivanje opće opasnosti, a Berića i za trgovinu utjecajem.

Šakota je nekoliko sati poslije eksplozije odveden u bolnicu gdje mu je pružena ljekarska pomoć, poslije čega je u pratnji policije doveden u Osnovni sud u Banjoj Luci. Isti dan osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog seksualnog uznemiravanja učenica.

Nenadu Beriću i Aleksandru Saviću jučer je u Okružnom sudu u Banjoj Luci određen jednomjesečni pritvor. Živko Bojić advokat optuženih protivio se ovom prijedlogu.

– Tužiteljstvo nema dokaza protiv Berića za trgovinu utjecajem. Osim toga, ne može se utjecati na osobe koje su svjedoci u ovom predmetu. Obojica jesu ranije osuđivani, ali za različita djela – rekao je Bojić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!