Promrzli migranti dočekuju zimu na ulici, a vlast se još dogovara

Nakon punih 18 mjeseci od početka dolaska migranata i izbjeglica u Tuzlu, premijer ove županije Denijal Tulumović je tek prije tri tjedna kazao da Vlada namjerava sa što manje sredstava napraviti migrantski centar u kome je zadržavanje moguće do 48 sati. 

U Tuzli je do sada, prema podacima Terenskog centra Službe za poslove sa strancima, registrirano 12.977 migranata u toku 2018. i 2019. godine. Spavaju na ulicama, promrzli. Dok se vlast ne dogovori čija su nadlženost, pomažu im volonteri.

Bez struje, vode, zdravstvene skrbi

Kriza u Unsko-sanskoj županiji  prijeti da eskalira nakon što migrantski kamp Vučjak u potpunosti bude raspušten, jer novih smještajnih kapaciteta nema, a postojeći su s dolaskom zime, sve popunjeniji. Potpuno zatvaranje kampa od Bosne i Hercegovine zatražili su tokom posjete predstavnici Europske unije i Europske komisije.

– Mnogo smo govorili o Vučjaku, no šokantno je vidjeti kakokako to u stvarnosti izgleda. Ovo mjesto migrantima očito ne može pružiti ni osnovni smještaj ni ostale usluge. Ponovit ću, ovaj kamp se mora zatvoriti i treba se pronaći alternativni smještaj – kazala je Michela Matuella iz Europske komisije.

Oko dvije tisuće migranata na Vučjaku živi bez struje, tekuće vode, zdravstvene skrbi, adekvatnih obroka. Dok se vlast ne dogovori čija su nadležnost, pomažu im volonteri.

 U Županiji Sarajevo dnevno boravi između 1.000 i 1.300 migranata, u zavisnosti od vremenskih prilika. Kamp Ušivak kod Hadžića u Sarajevu, pominjan kao jedna od alternativa u koju bi migranti mogli biti smješteni, ih ne može primiti. Prema podatcima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) više od 800 osoba ne može biti primljeno, a u kampu ih ima već oko 750.

Istovremeno, iz Republike Srpske su još ranije najavili da neće dozvoliti formiranje bilo kakvih kampova na teritoriji ovog entiteta, ne želeći narušiti sigurnosnu situaciju, iako je ministar sigurnosti BiH rekao da lokalne zajednice koče uspostavu prihvatnih centara na teritoriju cijele BiH.

Kroz BiH prošlo 50 tisuća migranata

Migranti i izbjeglice koji ulaze u BiH na neregularan način koriste dvije glavne rute, većinom stižući kopnom iz Srbije i Crne Gore. Većina migranata i izbjeglica koji su došli iz Srbije ostali su u toj zemlji nakon što je Mađarska zatvorila svoje državne granice 2015. godine. Druga glavna ruta počinje u Grčkoj i kreće se kroz Albaniju i Crnu Goru do BiH.

Od početka godine Granična policija BiH od 17.666 stranih državljana iz zemalja visokog migracionog rizika, evidentirala je preko 6.570 osoba prilikom ilegalnog prelaska granice, a zabranila ulazak za više od 11.000. Prošle godine 15.300 osoba spriječeno je da ilegalno uđu u državu. Ovo su zvanični podaci Granične policije BiH kojoj i dalje manjka službenika, ali i infrastrukture na graničnim prijelazima, snažniji nadzor, kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migaranata. Jer unatoč svemu kroz BiH u protekle dvije godine prošlo je skoro 50 tisuća  migranata.

Svaki kilometar granice u Hrvatskoj čuva jedan granični policajac što je europski standard. U BiH na 33 kilometra dođe jedan graničar. Od zaposlenih 2.420 policijskih službnika, po sistemataziciji trenutno nedostaje najmanje tri stotine, a da se zaustave tzv. granične rupe namanje 1.000.

B.K.

error: Content is protected !!