Pronađite ubojicu!

Više stotina građana na Gradskom groblju Sutina oprostilo se od svirepo ubijene 19-godišnjakinje Lane Bijedić.

Majka Nina, baka Nevenka, primale su izraze sućuti, slomljene od bola i tuge, jedva su stajale na nogama. Lana je bila kćer jedinica.

Lanini prijatelji iz djetinjstva i iz Srednje građevinske škole također su došli da upute posljednji pozdrav prijateljici s kojom su donedavno dijelili školske klupe.

Od Lane su se oprostili brojni ugledni Mostarci, brojni profesori Univerziteta “Džemal Bijedić”, predstavnici Grada Mostara s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem na čelu.

Vjerski obred predvodio je mostarski paroh Radivoje Krulj. Paroh Krulj je kazao da je Lana cijeli svoj kratki vijek činila samo dobro.

Paroh Krulj prisutnima je prenio svoj posljednji susret sa Lanom. Tada mu je uručila jedan od svojih posljednjih umjetničkih radova.

– Jedini put je da danas budemo u molitvi sa Bogom koji se približio čovjeku. Lana je bila divno dijete. Ali, evo, svjedoci smo strašnog zločina i strašnog grijeha, onog praiskonskog na koji smo osuđeni kao ljudi ovdje u vremenu i u prostoru. Nema riječi, nema izražaja koji bi mogli reći i utješiti majku, baku, ali i sve nas, kazao je Krulj dodavši kako je prije dva dana dobio divan rad Laninih ruku djelo “monahinja kako stoji na molitvi”, te kako je jedini put i utjeha – molitva.

Sanela Mesihović, direktorica Građevinske škole, koju je Lana pohađala, oprostila se od Lane u ime učenika i školskog kolektiva. Prisjetila se prvog susreta s Lanom i njenom majkom i bakom, i odnosa koji je sve fascinirao, pun bliskosti i topline koji se rijetko viđa.

– Da li da govorimo o tvom neobičnom djetinjastom, iskrenom osmjehu, koji nas je fascinirao pri svakom ulasku u učionicu, ili da se osvrnemo na tvoju inteligenciju i pitanja koja su nadmašivala tvoju dob. Možda bismo trebali govoriti o tvojoj iskrenosti i neposrednosti i tvojoj jednostavnosti i pravednosti, a možda o tvojoj ljubavi prema životinjama, prirodi, nauci ili kvantnoj fizici. Oduševljavala nas je tvoja skromnost i samozatajnost, istaknula je Mesihović. Lana je, dodala je, uvijek bila spremna da pomogne drugima i da to pod svaku cijenu prešuti.

– Svi smo bili svjesni koliko si posebna i koga imamo kraj sebe. Voljeli smo te jer si i ti voljela nas. Nažalost, prerano smo te izgubili i sada ne znamo kako se suočiti sa činjenicom da te više nema, naglasila je Mesihović.

Sead Pašić, bivši rektor Univerziteta “Džemal Bijedić”, ispred kolektiva u kojem radi Lanina majka podsjetio je kako će Lana ostati upamćena kao razdragana, pametna, lijepa i plemenita djevojka.

– Sve si nas dirnula svojom neposrednošću radi čega smo te svi doživljavali kao člana obitelji. Kažu da nema nezamjenjivih, ali za nas ti to zaista jesi, poručio je Pašić.

Sahrana Lane Bijedić bit će obavljena danas u Beogradu, prema želji majke.

Na raspolaganje se stavile sve policijske agencije

Ronilačke ekipe iz Tuzle već drugi dan pretražuju rijeku Studenčicu pored Ljubuškog u kojoj je u nedjelju pronađeno tijelo 19-godišnje Mostarke Lane Bijedić, kako bi eventualno pronašli dokaze koji bi dodatno razjasnile ovo brutalno ubistvo.

Za počiniteljem (ili više njih) koji je pretukao i gušio Lanu te je bacio u rijeku još uvijek se traga. Osim MUP-ova Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije, na raspolaganje su se stavile i druge policijske agencije, a u potragu se uključila i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Još uvijek se čeka na nalaze vještačenja telefona, koji bi trebali dati više informacija s kim je Lana bila kobnog dana. Prema posljednjim informacijama, trebala se naći s prijateljicom na kavi, a kasnije se zaputiti u Sarajevo gdje je trebala nastaviti školovanje.

Njeno tijelo izvukli su pripadnici Gorske službe spašavanje iz Ljubuškog i Čitluka u nedjelju u večernjim satima nakon što je jedan od ribara uočio tijelo u rijeci i pozvao policiju. Obdukcija je pokazala da je Lana na glavi imala nekoliko rana od udaraca, a na vratu tragove koji nastaju kod gušenja. Imala je i povrede podlaktice te prijelom rebara. Zbog vode koja je pronađena u plućima pretpostavlja se da je bila živa kada je ubačena u rijeku.

Traži se pomoć građana

Županijsko tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke poziva sve građane koji imaju bilo kakve informacije ili dokaze o aktu nasilja počinjenom prema L.B. (19) iz Mostar da iste dostave ovom Tužiteljstvu ili Upravi policije MUP-a ŽZH na telefonski broj: 039/830-808.

Uvjerenja smo da ćemo zajedno sa vama građanima i policijskim agencijama u BiH razriješiti smrt 19-godišnjakinje čije je beživotno tijelo pronađeno 6.10.2019. godine u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog.

Građanima se garantira zaštita u skladu sa Zakonom o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka, kaže se u priopćenju Tužiteljstva ZHŽ-a.

Hoće li BiH uvesti kaznu doživotnog zatvora?

Dužnost je države da spriječi ovakve i slične slučajeve u budućnosti, stoga je ministar pravde BiH Josip Grubeša, potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić formirao radnu skupinu u čijoj je nadležnosti izmjena Kaznenog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena kaznena djela usmjerena protiv djece, žena i starih, priopćeno je iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

– Žao mi je što se morao dogoditi jedan ovako tragičan događaj da bi nas potaknuo da pooštrimo kazne za neka kaznena djela, ali smo svakako izvršili više analiza i studija koje su pokazale opravdanim ovakve mjere, istaknuo je ministar Grubeša te dodao:

– Nadam se da ćemo i mi u BiH odreagirati kao i naši susjedi u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno. Imamo priliku iskoristiti istraživanja i pozitivna rješenja susjeda s kojima dijelimo istu pravnu tradiciju i mentalitet, da spriječimo da se iste ili slične situacije ponavljaju u budućnosti. U BiH je dosadašnjim analizama utvrđeno da nam je kaznena politika iznimno slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni, ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma nego dapače, ispod zakonskog minimuma. To znači da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rješenjima nego o njihovoj slaboj primjeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure, rekao je ministar Grubeša.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine je već ranije u više navrata isticao, a imajući u vidu generalnu i specijalnu prevenciju, da bi svakako i propisivanje oštrijih kazni, za neke počinitelje postiglo svrhu i spriječilo ih da počine djela za koja je ta kazna zapriječena, ali da bi to imalo učinak, sudovi moraju barem u nekim slučajevima te kazne i izreći, kako bi potencijalni počinitelji bili svjesni prije izvršenja djela da ih u konačnici i čeka ta kazna, priopćeno je iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Radna grupa koju je imenovao ministar pravde BiH napravit će analize našeg zakonodavstva koje bi pokazale kako bi se pooštravanje kazni za neka djela, odrazilo na kaznenu politiku i kriminal u BiH, a posebnu onu koja pogađa najosjetljivije segmente našeg društva, djecu, žene, stare i nemoćne. Ministarstvo pravde BiH će sukladno svojoj ulozi poduzeti korake da se takva djela propišu i u zakonima drugih razina vlasti u smislu harmoniziranja propisa kako bi se ovakvim slučajevima pristupilo jedinstveno u BiH, kao što i društvo mora nastupiti, priopćeno je.

error: Content is protected !!