PROŠLA GODINA OD IZBORA: Ostala je ista priča bez vizije i prave politike!

Danas je točno godina dana otkad su građani BiH izašli glasovati na izbore, zaokružili svoje kandidate i stranke.

Bilo je tu nekoliko pokušaja, koji su i prije propadanja bili osuđeni na propast. Znali su to i političari, a i građani, koji su svoje lidere iz sva tri reda davno prozreli. Stoga ne čudi sto navijaju alarme na satovima i čekaju u redovima ispred stranih veleposlanstava.

Šarolik je spektar razloga koji se navode kao uzroci neuspostavljanja vlasti, no ovdje ćemo se usredotočiti samo na posljednji izborni ciklus.

Dakle, formalan razlog zbog kojeg gotovo godinu dana nakon izbora još uvijek nema novog Vijeća ministara je Godišnji plan rada (ANP), koji ima svrhu da se utvrdi što će BiH raditi po pitanju približavanja NATO savezu. Srpska strana kaže da se neće raditi ništa, što je legitiman stav na koji Srbi imaju pravo. Bošnjačka, pak, strana kaže da se onda u cijeloj BiH neće raditi ama baš ništa ako se neće slati ANP. Hrvatska strana tu polemiku promatra sa strane, jer je svjesna da se Srbe silom ne može „utjerati“ u NATO, ali i da je nova državna vlast potrebna kako bi se mogle rješavati neke druge stvari koje zanimaju Hrvate. Ulazak u NATO za Hrvate je neupitan, ali od njega nema ništa ako država nije u stanju formirati vlast nakon izbora.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je prije početka konstituirajuće sjednice Glavnog odbora stranke u Sarajevu kako vjeruje da će vlast na državnoj razini biti formirana do kraja mjeseca ako ne bude puno uvjetovanja

Izetbegović je kazao kako je Međunarodna zajednica angažirana na tome da se vlast što prije formira i da se neće odustati od ranije utvrđenih zakona, principa, te da se unutar toga valja tražiti rješenje. 

“Vjerujem da će biti do kraja mjeseca dogovoreno jer imamo približene krajnje stavove”, kazao je predsjednik SDA dodavši kako to ne ovisi od njih samih, tj. kako se nada da neće biti uvjetovanja i tvrdoglavosti s druge strane.

Naveo je kako su pregovori u tijeku i kako neće govoriti o detaljima.

“Izmjene Izbornog zakona ne smiju biti uvjet za formiranje vlasti”, naglasio je Izetbegović, dodavši kako smatra kako će HDZ odustati od tog uvjeta.

Međutim, ono što smo dosad vidjeli i čuli jesu samo i isključivo uvjeti. Politika izričitih ultimatuma pompozno najavljenih u medijima glavna je strategija u formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta Federacije Bosne i Hercegovine.

Željko Komšić izjavio je da je njegov uvjet da podrži imenovanje Zorana Tegeltije, kandidata Saveza nezavisnih socijaldemokrata, za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO. S druge strane, Milorad Dodik odgovorio je da se bh. Predsjedništvo neće sastati ni o jednom drugom pitanju dok se ne riješi pitanje predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Dragan Čović kazao je da se neće moći formirati nova federalna vlada sve dok se ne izmijeni Izborni zakon Bosne i Hercegovine. 

I tako dalje, i tako dalje… 

Čini se da je sam koncept bavljenja politikom u ovoj zemlji ‘nakrivo nasađen’ i da se sva politika svodi na podjelu plijena. Tu nema nikakve vizije, niti ima državničkih politika i državnika. Svako malo se potežu jedne te iste priče. Radi se o pojedinačnom, a ne javnom interesu. To je sigurno, kao što je sigurno da su 7. listopada 2018. održani Opći izbori.

B. K. 

error: Content is protected !!