Prošla godina vrlo uspješna za Izetbegovića, uobičajena za Čovića, a dvojbena za Dodika!

Prošla godina samo je bila jedna u nizu nakon koje nam nije donijela nikakav boljitak i možda je još i sumornije što nam nije nagovijestila nikakav tračak nade da se nešto može svijetlije očekivati u skoroj budućnosti. Protraćena je u stalnim političkim tenzijama i stresovima, gospodarskom stagniranju i zabrinjavajućem zastoju na euroatlantskome putu. Političke vođe su vodile bezočnu borbu za prevlast i moć, stranačke i osobne interese. Mi smo ih izabrali, a njima je trebalo 14 mjeseci da sklepaju Vijeće ministara, još ne završe procese u nekim županijama, dok Federacija ostaje velika enigma. Kako od takvih očekivati progres? Dapače, društvu su se narugali na suroviji način, ostali smo gotovo bez pola stanovnika, jezivi podatci govore da danas u BiH živi oko 2, 5 milijuna ljudi. Kuriozitet je što je prošla godina za trojicu najmoćnijih političara u zemlji, od kojih već više od 20 godina ovisi naša sudbina, bila uspješna. 

Profitirao Izetbegović

Daleko najviše je profitirao vođa SDA Bakir Izetbegović. On je praktično samo u drugoj polovini prošle godine polučio nekoliko upečatljivih rezultata. Prvo je na stranačkome izbornome Kongresu eutanazirao potencijalnu konkurenciju i sebi priskrbio neviđenu moć, skoro u ravni svoga pokojnoga oca koji je ipak imao veći autoritet. Potom je mlađi Izetbegović uspio u Predsjedništvo BiH progurati dvojicu odanih ljudi, Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Izborom ovoga drugoga je automatski udaren temeljac za koaliciju SDA i DF na svim razinama. Bio je to i smrtonosni ubod za kolebljivu ljevicu. Šef SDA je potom u stupicu namamio i čelnika SBB Fahrudina Radončića koji već ima ministre u Vladi FBiH, a koji su Bakiru Izetbegoviću prioritetno bili potrebni za spas supruge Sebije, ravnateljice Kliničkoga centra u Sarajevu koja je u jednom razdoblju bila meta napada, baš od Radončića, ali i od ”odmetnika” iz SDA Elmedina Konajkovića, lidera Naroda i pravde čija je stranka u partnerstvu sa još pet stranaka ovladala Sarajevskom županijom. Pred kraj prošle godine Izetbegović je napokon objelodanio ”vješala” za sarajevsku ”šestorku”, a dželati i ”jude” su upravo bili Komšić i Radončić. Sve upućuje da je lukavi Bakir Izetbegović, uz pomoć veleposlanika zemalja tzv.Kvinte, uspio nadmudriti i smekšati do tada neukrotivoga čelnika SNSD Milorada Dodika i poslati u Brisel ”Program reformi”, dokument navodno kompatibilan sa ANP i dovoljan da NATO aktivira MAP program za našu zemlju. Ako se takva odluka donese onda bi se Dodik mogao naći u vrlo nezgodnoj situaciji što će jedva dočekati oporba u RS koju je mjesecima baš zbog toga razapinjao. 

Silazna putanja 

Taj ”Program reformi” je razlog što je Miloradu Dodiku nemoguće dati definitivnu ocjenu za prošlu godinu. Ako se kao kriterij uzme nesporna činjenica da je ipak uspio dobiti Zorana Tegeltiju za mandatara i ući u Vijeće ministara, onda je prošla godina za Dodika i njegovu stranku bila podnošljiva sa naznakom izgledne ekstremno silazne putanje. 

Vođu najjače hrvatske stranke, HDZ BiH, Dragana Čovića je tijekom cijele prošle godine obilježilo jedino asistiranje Miloradu Dodiku u ultimativnome nastupu da se Tegeltija bezuvjetno imenuje za mandatara. To je zapravo bilo Čovićevo trasiranje ucjenjivačke matrice i za formiranje Vlade FBiH. Taktika je bila jasna, imenovati Vijeće ministara i Federalnu Vladu u paketu, uz uvjet usvajanja Izbornoga zakona. Dodik je uspio u namjeri i Zoran Tegeltija već obnaša dužnost predsjedatelja Vijeća ministara, Čović je u Federaciji ostao sam u političkoj areni sa Bakirom Izetbegovićemn i tko zna kada ćemo i hoćemo li do sljedećih izbora dobiti vlast u većem entitetu. Stožernik je komotno mogao zastupati hrvatske interese u prošloj godini, jer ga se malo toga ticalo i pitalo u odmjeravanju mišića između Izetbegovića i Dodika. Reklo bi se komotno, za njega i stranku je prošla godina bila kopija prethodnih, puno galame još više ispraznih obećanja, a malo efekta.

Oporba

Oporba u RS je prepoznatljiva i sa nekoliko vrlo ubojitih akcija je poprilično uzdrmala Dodikov autoritet. U FBiH se događaju čudne relacije. Taman kada se pomisli da se okupila neka alternativna snaga, preko noći dođe do raspada. Tomu svakako presudni obol daje i vrh SDA koji ”misterioznim” metodama razorno slama svaku oporbenu prijetnju. Na svojoj koži je to osjetila sarajevska ”šestorka”, ali i SDP. Bosanskohercegovački blok, kojeg čine SDP i Naša stranka, je preživio udare sa svih strana i ostaje ta nekakva uzadnica u promjene koje građani žele. Najavili su buđenje i širenje i svakako bi morali u svoje krilo prigrliti i neku ili više hrvatskih stranaka uz korektne i konkretne ponude za rješavanje frustracija i strahova najmalobrojnijega konstitutivnoga naroda. Lokalni izbor na jesen će testirati tu opciju, a na biračima je odgovornost da napokon odaberu one koji bi možda mogli ali i znati zaustaviti agoniju društva u svakome pogledu. 

One thought on “Prošla godina vrlo uspješna za Izetbegovića, uobičajena za Čovića, a dvojbena za Dodika!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!