Provokativnom temom i glazbom šokirat će konzervativce

Ugledna Bečka državna opera prvi put u svojoj 150 godina dugoj povijesti uprizorit će operu koju je napisala žena. Premijera opere ‘Orlando’ Olge Neuwirth održat će se 8. prosinca u 19 sati, a riječ je o uprizorenju slavnog romana Virginije Woolf ‘Orlando: Biografija’.

‘Želim malo prodrmati ovo staromodno, prelijepo mjesto’ kazala je Olga Neuwirth, 51-godišnja austrijska skladateljica u razgovoru za londonski The Guardian.

‘Orlando’ se smatra prvim romanom na engleskom jeziku koji se bavi transrodnom tematikom, istražujući ‘rodnu fluidnost’, a Neuwirth kaže da joj je to bila jedna od omiljenih knjiga još otkako ju je s 15 godina prvi put pročitala.

‘Ne radi se samo o poigravanju s rodovima, već se u pitanje dovodi sve binarne sustave. Orlando je izuzetno ljudsko biće koje dovodi u pitanje svaku vrstu dualnosti i doživljava osjećaj ‘onoga između’, kako u životu tako i u umjetnosti. Radi se o slobodi govora, o tome da budete tko ste, da odaberete identitet koji vam se sviđa i da ga ne stavljate u ladicu ako ste muškarac ili žena’, govori Neuwirth.

Orlando u romanu Virginije Woolf započinje kao 30-godišnjak u elizabetanskoj Engleskoj, a završava kao 36-godišnja žena 1928., kada je knjiga i objavljena. U operi u 19 scena, koju je napisala Neuwirth, radnja će se nastaviti sve do danas. Ulogu Orlandovog djeteta igrat će transrodni američki kabaretski umjetnik Justin Vivian Bond, zajedno s klasično školovanim opernim pjevačima i pjevačicama.

Iako se opera smatra najviše mizoginom od svih umjetnosti zbog strašnih sudbina koje zadese ženske likove, to se polako mijenja. U velikim, tradicionalnim opernim kućama, stvari se kreću sporije, mada je 2016. Metropolitan opera u New Yorku uprizorila svoju prvu operu koju je napisala žena ‘L’amour de loin’ finske skladateljice Kaije Saariaho, napisanu prije više od stoljeća. Londonska Kraljevska opera najavila je da će angažirati više žena redateljica.

U stvaranju ‘Orlanda’ sve ključne uloge pripale su ženama: Neuwirth je napisala libreto zajedno s dramatičarkom Catherine Filloux, režiju potpisuje Britanka Polly Graham, a kostime je dizajnirala slavna japanska kreatorica Rei Kawakubo, osnivačica modnog brenda Comme des Garçons, piše Tportal.hr.

error: Content is protected !!