Prozivanje ministra Bevande zbog proračuna – politički potez kako institucije ne bi funkcionirale

U reagiranju na prozivanja ministra financija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu zbog predlaganja i usvajanja Zakona o proračuna institucija BiH za 2020. godinu, ministar pravde BiH Josip Grubeša kaže ako ne zna čemu ona.

“Očito razlozi nisu postojali 5. ožujka, kada predsjedatelj Vijeća ministara BiH nije glasao za Odluku o privremenom financiranju jer je želio da se usvoji Proračun. Samo 19 dana ranije, kada je jednako bila pandemija i cijeli svijet je pričao o tom virusu, zbog kojeg je i tada čak Italija „pala na koljena“, gospodin Tegeltija je promijenio mišljenje. Što mu je sada sporno s Proračunom za 2020.? Iz njegove izjave moglo bi se zaključiti da mu ne odgovaraju pozicije na kojima su institucije predvidjele određene sume novca. Ako se ne varam, već je bio ministar financija, pa ne mogu reći da se ovdje radi o neznanju jer se podrazumijeva da zna da se, po zakonu, Proračun za 2020. godinu pravilo prethodnog kolovoza. A tada, za razliku od vremena u kojem je on promijenio mišljenje, nije bilo riječi o pandemiji. Proračun se pravi temeljem Dokumenta okvirnog proračuna, koji se pravi za tri godine a predstavlja preliminarni nacrt proračuna za narednu godinu, što je, također, propisano zakonom. Jasno da je Proračun za 2020. godinu planiran je i završen 2019. godine a Ministarstvo financija ima zakonsku obvezu predlagati proračun. To što je vanredno stanje nije opravdanje predsjedatelju Vijeća ministara BiH da se krši zakon, već je bitnije da se svi ponašamo društveno prihvatljivo i poštujemo zakone. Ako se traži da poštujemo policijski sat, treba poštovati i Zakon o financiranju institucija BiH. Ili sve ili ništa, ne može se birati koji propis poštivati“, ukazuje ministar Grubeša uz ocjenu da je postupanje predsjedatelja Tegeltije u ovoj situaciji u najmanju ruku  nezrelo. On, nadalje, pita kako da predsjedatelj, kada već priča o problemu corona virusa, nije razmislio da je bolje imati puna planirana sredstva na raspolaganju koja se može restrukturirati na stavku na koju je to nužno, već imati četvrtinu tih sredstava na raspolaganju temeljem odluke o privremenom financiranju.

“Ili je predsjedatelju u redu da institucije životare dok ne prođe virus, pa bismo onda predložili isti proračun, kao što i premijer FBiH Novalić kaže da ćemo o ekonomiji pričati kada prođe pandemija..“, dodaje se u reagiranju uz ocjenu da sve ukazuje da je u pitanju čisto politički potez da se zaustavi usvajanje Proračuna za 2020., da institucije ne rade normalno još neko vrijeme, ni za vrijeme pandemije, a ni poslije.  

error: Content is protected !!