Prva isporuka ruskog raketnog sistema S-400 stigla u Tursku

Prva isporuka ruskog sistema proturaketne odbrane stigla je u Tursku, saopćilo je u petak tursko ministarstvo odbrane, u potezu koji je približio tu zemlju američkim sankcijama i novom sporenju s  Washingtonom.

Ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da je “prva isporuka opreme” sistema protuzračne odbrane S-400 stigla u zrakoplovnu bazu u blizini turske prijestonice Ankare.

SAD je odlučno zatražio od članice NATO-a Turske da se povuče iz ugovora s Rusijom, koji vrijedi  više od dvije milijarde dolara, upozoravajući tu zemlju da će se suočiti s ekonomskim sankcijama ukoliko nastavi s nabavkom ruskog sistema. Također, SAD je saopćio da Turskoj neće biti dopušteno da sudjeluje u programu proizvodnje visoko sofisticiranih borbenih aviona F-35.

SAD je u više navrata tvrdio da je ruski sistem inkompatibilan s NATO-ovim sistemima i predstavlja prijetnju programu  F-35.

Sankcije bi predstavljale novo pogoršanje ionako loših odnosa između Turske i SAD-a. Prošle  godine SAD je uveo sankcije Turskoj zbog zatvaranja američkog pastora, izazivajući krizu turske nacionalne valute.

Ugovor s Rusijom, prvi takav ugovor Rusije s jednom članicom NATO-a, također je izazvao zabrinutost da se Turska približava ruskoj sferi uticaja.

Turska odbija da popusti pod američkim pritiskom, insistirajući da je izbor nabavke vojne opreme pitanje nacionalnog suvereniteta, prenosi AP.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!