Prvi kolektivni ugovor koji je potpisan bez štrajka

MOSTAR – Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović potpisao je jučer Kolektivni ugovor za djelatnost srednjoškolskog odgoja i obrazovanja za područje te županije.

Kolektivni ugovor, pored ministra Hadžovića, potpisali su predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNŽ-a Edina Čomić i predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić.

Rezultat je to dijaloga predstavnika sindikata i resornog ministarstva te iskazane spremnosti Vlade HNŽ-a da prihvati postignuti dogovor kojim se na zadovoljstvo svih zainteresiranih rješavaju bitna pitanja za djelatnike srednjoškolskog odgoja i obrazovanja u HNŽ-u, istaknuto je prilikom svečanosti potpisivanja.

Niz poboljšanja

Ugovor donosi niz poboljšanja za uposlenike u srednjem obrazovanju, te na jasan način definira odnos uposlenika i poslodavaca.

Ministar Hadžović podsjetio je da su razgovori o novom kolektivnom ugovoru započeli prije godinu dana.

Dodao je kako su neke od važnijih odrednica jučer potpisanog ugovora mogućnost prelaska uposlenika iz jedne škole u drugu u skladu s dogovorom zaposlenika i poslodavca, kao i rješavanje pitanja tehnološkog viška, na način da se u budućem razdoblju uradi okvirni sporazum po kojem će se postupati u tim slučajevima.

”Također, izišlo se u susret uposlenicima koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju i onima koji imaju četvoro ili više malodobne djece, oslobodivši ih trećine norme, a za istu plaću”, dodao je resorni ministar.

Po riječima Edine Čomić, Kolektivni ugovor potpisan je na razdoblje od godinu dana kako bi se vrlo brzo mogle napraviti eventualno ispravke te ugraditi nove odrednice sporazuma ako se ukaže potreba za time te je izrazila zadovoljstvo što se napokon došlo do finala jednog dugotrajnog procesa, uključujući i one pregovore na federalnoj razini od godinu i pol.

“Usuglasili smo se, popravili smo dosta toga u odnosu na stari Kolektivni ugovor, što je najbitnije, i zadržali prava koja su radnici u srednjim školama imali starim ugovorom. Kvaliteta ovog Kolektivnog ugovora je to što smo mnoge stvari precizirali. Mnogo je toga u starom Kolektivnom ugovoru bilo nedorečenih članova oko kojih smo godinama imali problema i sad smo se potrudili da ih preciziramo. Znači, da zadržimo prava koja smo imali i da ostvarimo još neka nova i samim tim je to veliki uspjeh “, istaknula je Čomić i podsjetila da se Kolektivni ugovor potpisuje samo na godinu dana tako da neke popravke mogu vrlo brzo pokušati ispraviti ili možda još nešto bolje napraviti prilikom produženja ili potpisivanja novog.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić iskazao je izuzetno zadovoljstvo s novim Kolektivnim ugovorom iz, kako kaže, dva razloga.

“Zadovoljan sam zato što je ovo prvi Kolektivni ugovor koji smo potpisali bez štrajka. Sve dosadašnje Kolektivne ugovore morali smo štrajkati, a ovo je prvi koji smo uspjeli u miru potpisati, ispregovarati i dogovoriti. Zato je svakako velika zasluga premijera Hercega i ministra Hadžovića jer su bili otvoreni za dogovore. Druga stvar zbog koje sam sretan jeste da od 2009. godine i one famozne krize nekako nam stalno prava idu nadolje. Od tada smo stalno bili uskraćivani, tako da je ovo prvi put da smo se uspjeli obrnuti i iz neke defenzive prešli smo u ofenzivu – u značajno poboljšanje uvjeta i s ovim smo izuzetno zadovoljni”, kazao je Milić

Dijalog nema alternative

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg dodao je kako dijalog nema alternative i kako se nada da će jednako tako biti uspješni kada su u pitanju zahtjevi sindikati drugih djelatnosti, najavivši skori početak pregovora sa sindikatima osnovnoga obrazovanja i zdravstva.

Podsjetimo, vlada HNŽ će 26. veljače početi pregovore sa sindikatima zdravstva.

Liječnici HNŽ-a koji su krajem siječnja krenuli u štrajk, od županijske Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!