Prvo zimsko okupljanje nakon šest godina koje za izričit cilj ne podrazumijeva titulu

Nakon što je to već sredinom prošlog tjedna učinilo par premijerligaša, motore će danas upaliti i Plemići – i to u nesvakidašnjem raspoloženju za ovo doba godine.
Zrinjski je u 2020. ušao na petom mjestu. Netipično za bh. rekordera sa šest titula uz svoje ime, netipično za zadnjih šest godina u kojima se mostarski premijerligaš borio za naslov i osvojio ih četiri. Netipično je, pomalo i zapanjujuće, da u Zrinjskom, usprkos samo pet bodova zaostatka za vodećim Sarajevom, ne razmišljaju o tituli… mada je ne isključuju – ali to je stvarnost, to je trenutak u kojem se klub nalazi. Možda je ovo zima koja će naglavačke okrenuti pristup prvenstvenoj kampanji, a možda samo i ograničavanje već učinjene štete. Lica koja Mladen Žižović danas pobroji na prozivci Pod Bijelim brijegom ispunit će velika očekivanja ili će, kao jesenski kadar, razočarati. Jer sredine neće biti.

Peto mjesto – nedovoljno dobro

Proljetni Zrinjski morao bi nadmašiti jesenski. Morao. Teška riječ, ali kada govorimo o Zrinjskom, standardi su postavljeni visoko, što će reći da je peto mjesto sa jednim od najskupljih igračkih kadrova u Ligi jednostavno premalo. Ono neće odvesti u Europu, osim ukoliko klubovi ispred ne dobiju licence, i jasno je da nitko neće biti zadovoljan – ni trener i igrači, ni klub, ni navijači.
Bila bi ovo sezona za otpis kada bi Zrinjski ostao bez europskih utakmica (prvi puta nakon 2012.) i sa rezultatskog i sa financijskog stajališta, i kao takva mogla bi unazaditi klub na određeno vrijeme. Da se to ne dogodi, čelništvo se odlučilo na promjene – najprije na klupi pred kraj prvog dijela prvenstva (Harija Vukasa naslijedio Mladen Žižović), a onda i u svlačionici, gdje su već učinjene određene promjene, od kojih neke krupne.

Tri pojačanja – zasad

Iz Dinama je na posudbu stigao treći vratar Dinko Horkaš koji bi uz Antonija Soldu trebao konkurirati za poziciju jedinice koju je zbog ozljede i podužeg oporavka ispustio Ivan Brkić. S obzirom da je briljirao u juniorskoj Ligi prvaka, trebamo ga etiketirati pojačanjem, ali njegovo će ime u kontekst na kraju staviti struka.
Iz zadnje linije otišao je Jasmin Čeliković (istekla Rijekina posudba), mogao bi otići Tomislav Barišić, a doći Josip Ćorluka iza kojeg je kraći period u Domžalama. U vezi je bilo više promjena, jer otišao je ljevokrilni ofenzivac Staniša Mandić, a vratili su se ofenzivci Nemanja Bilbija i Miloš Filipović. Iz špic linije bivši je Ivan Lendrić, a još u domeni spekulacija mogući je povratak (na posudbu iz Turske) Irfana Hadžića, kao i angažman Marka Obradovića.
Promjena će uz spomenute koje su se dogodile i ove koje očekujemo biti još, prije svega jer treba vidjeti kako će se klub odnositi prema svojim strancima (Ibanez, Rugašević, Tičinović, Čirjak, Čurjurić) – pet ih je, a četvorica mogu u zapisnik, što nije nimalo nevažan detalj.
 
Osam prijateljskih – prva u nedjelju

Plan priprema? Nakon uvodna tri dana u Mostaru, prvi dio priprema bit će odrađen u Međugorju od 16. do 29. siječnja. Do 31. siječnja i odlaska na istarski dio priprema Plemiće čekaju tri kontrolne utakmice, iako su prema prvotnom planu bile predviđene samo dvije provjere na Memorijalu Andrije Ankovića u Gabeli, gdje još sudjeluju domaćin GOŠK, Sutjeska i Neretva. Razlog je zamolba hrvatskog prvoligaša Varaždina na koju je Zrinjski pozitivno odgovorio, tako da Žižovića i društvo već iduće nedjelje (19. siječnja) u Međugorju čeka prva od ukupno osam pripremnih utakmica. 

Piše: Slaven Nikšić[email protected]


error: Content is protected !!