Putin i Xi nadgledali puštanje u pogon plinovoda Snaga Sibira

Rusija je plinovodom “Snaga Sibira” počela isporučivati plin Kini, javlja agencija Anadolija pozivajući se na priopćenje Kremlja. Predsjednici dvije države Vladimir Putin i Xi Jinping, kako je priopćeno, sudjelovali su na ceremoniji videovezom.

Putin je pozdravio događaj nazvavši ga povijesnim i dodao kako će pomoći u unapređivanju rusko-kineske suradnje.

“Ove godine se obilježava 70. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine ćemo početi isporučivati ruski plin Kini”, rekao je ruski čelnik.

Smatra kako će ovaj korak poboljšati suradnju Kine i Rusije na energetskom polju te doprinijeti ostvarivanju cilja o obimu trgovine od 200 milijardi dolara do 2024. godine.

Obostrana korist

Xi je kazao kako je stavljanje u pogon plinovoda nova faza bilateralnih odnosa Moskve i Pekinga.

“Istočna trasa rusko-kineskog plinovoda je značajan projekt u bilateralnoj energetskoj suradnji, a služi kao model duboke integracije obostrano korisne suradnje naših zemalja”, dodao je Xi.

Dogovor o isporuci ruskog plina Kini na period od 30 godina 2014. godine potpisali su ruska korporacija Gazprom i Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC).

Za te potrebe Gazprom je izgradio plinovod “Snaga Sibira” dug 2.200 kilometara.

Prema preliminarnom dogovoru, Rusija će Kini godišnje isporučivati 38 milijardi kubičnih metara plina.

Ublažavanje štete

Početak protoka plina plinovodom “Snaga Sibira” odražava ruske napore okretanja prema istoku u pokušaju ublažavanja štete od zapadnih financijskih sankcija nametnutih zbog aneksije ukrajinskoga Krima 2014.

Taj je korak učvrstio položaj Kine kao glavnoga ruskog izvoznog tržišta, a Rusiji dao potencijalno enormno veliko novo tržište izvan Europe.

Dolazi u vrijeme kad se Moskva nada pokrenuti dva druga velika energetska projekta: Sjeverni tok 2 (podzemni baltički plinovod do Njemačke) i plinovod Turski tok (do Turske i južne Europe).

Plinovod “Snaga Sibira”, dug 3.000 kilometara, dopremat će plin iz polja Čajandinskoje i Kovitka u istočnom Sibiru, projekt za koji se očekuje da će trajati tri desetljeća te da će donijeti 400 milijardi dolara ruskoj državnoj blagajni.

error: Content is protected !!