PUTIN ZAPOČINJE INSTALIRANJE OPREME KOJOM BI RUSIJU “ODSJEKAO”SA INTERNETA

Ranije ove godine Vladimir Putin je započeo instaliranje opreme kojom bi pustio u promet Ruski internet (RuNet) i tako osigurao državne komunikacije u slučaju da izgube pristup internetu, ili barem tako on kaže. Kritičari se raspravlju da li je to zapravo određena zaštita koja bi Rusiju odvojila od ostatka svijeta.

Alexander Zharov, rukovodeći čovijek za ruske komunikacije je potvrdio navode “da se oprema instalira na mreže rukovodećih operatera” u Rusiji, te da će RuNet biti testiran početkom Oktobra. Međutim špekuliše se da je “testiranje” zapravo samo drugi naziv za “borbeni mod”.

Kada je ideja prezentirana bilo je velikih rasprava o tome da li će zapravo raditi u praski. Vlada je tvrdila da je njihov cilj zaštita u slučaju “prijetnje stabilnosti, sigurnosti i integritetu ruskog interneta na njihovoj teritoriji, tako što će centralizovati komunikacijsku mrežu. Stvar bi funkcionirala tako što bi promjenili alternativni sistem naziva domena (DNS), da bi Rusija mogla upravljati svojim komunikacijama nezavisno od ostatka svijeta.

Moscow times piše “sredinom 2014. Rusija je izvela vježbe kako bi testirala odgovor zemlje na mogućnost da njezin internet bude isključen s interneta- te da su testovi pokazali da je tako nešto moguće, ali da bi se “sve” vratilo online u roku od samo 30 minuta.

RuNet bi trebao da bude operativan od Studenog. Prema “Freedom on the net”, ruski pristup internetu je opadao unazad 6 godina, zbog pokušaja vlade da spriječe određene popularne aplikacije i njihov učinak, za koje tvrde da ugrožavaju sigurnost, ali sve su prilike da se to stanje neće popraviti u skorije vrijeme, navodi Forbes.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!