RADE PROTIV DRŽAVE Rasulo i u Predsjedništvu BiH

Od krupnih riječi, obećanja i uvjeravanja građana da s njima počinje nova europska BiH nije ostalo ništa – danas je država  u glibu, a nakon Parlamenta i Predsjedništvo BiH je u rasulu. Međusobnog povjerenja nema i svako vuče na svoju stranu – političku i stranačku.

Mladen Ivanić: Počinjemo s novom politikom u BiH, politikom dogovora i kompromisa. Ljudi u BiH su iscrpljeni i umorni od svađa i konfrontiranja. Takvo stanje treba promijeniti i u tome značajan doprinos može dati ovaj saziv Predsjedništva BiH.

Dragan Čović: Ma kolike razlike vidjeli, međusobno povjerenje je ključ za rješavanje svih vanjskih i unutarnjih pitanja.

Bakir Izetbegović: Krajnje je vrijeme da odlučno krenemo naprijed i odbacimo međusobno nepovjerenje i stare strahove, nepotrebne i neproduktivne polemike koje unose razdor i lošu atmosferu. Mora se osigurati puna vladavina prava i iskorijeniti korupcija i organizirani kriminal.

Osobne krivice

Ovako su 17. studenog 2014. godine, nakon što su položili zakletvu, zakleli se na vjernost Bosni i Hercegovini i preuzeli dužnost članova Predsjedništva BiH govorili Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Od krupnih riječi, obećanja i uvjeravanja građana da s njima počinje nova europska BiH nije ostalo ništa – danas je država  u glibu, a nakon Parlamenta i Predsjedništvo BiH je u rasulu. Međusobnog povjerenja nema i svako vuče na svoju stranu – političku i stranačku.

Konci su pokidani pa Bosnu i Hercegovinu čeka još jedna propala godina – ništa bolje nije na vidiku i kako stvari stoje moglo bi biti još gore, a sve zahvaljujući političkoj volji političkih lidera.

Ključni problem je što nitko od njih nije stao na stranu države BiH nego onim što govore i rade, a sve u ime naroda kojima pripadaju, te iste narode udaljavaju od BiH i čine sve kako bi im državu ogadili. Ovakva ocjena nije pretjerana – ima uporište u onome što su članovi Predsjedništva BiH u posljednje tri godine uradili.

Politika nepovjerenja kombinirana s prebacivanjem osobne krivice u dvorište drugog uz radikalizaciju i svakodnevno podizanje nacionalnih tenzija, čak s prijetnjama ratom, se nastavljaju.

Izetbegović, Čović i Ivanić su osobno mirni – račune nikome ne polažu, a s položaja članova Predsjedništva BiH nitko ih ne može skinuti do isteka mandata. Međutim, njihove ambicije kada se radi o daljnjoj političkoj karijeri su krupne – Čović i Ivanić bi još jedan mandat, a Izetbegović koji se nakon dva uzastopna ne može kandidirati na izborima 2018. da ostane na funkciji predsjednika SDA s koje može kontrolirati i upravljati svim političkim i ekonomskim procesima.

Politički apetiti

Hoće li te apetite zadovoljiti, drugo je pitanje. U Savezu za promjene u kojem su SDS Vukote Govedarice, Ivanićev PDP i NDP Dragana Čavića, aktualnom članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ne ide baš glatko. Kako saznajemo, ni Govedarica ni Čavić nisu raspoloženi prema njegovoj namjeri da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH i koplja se lome, istina još uvijek iza zatvorenih vrata.

Ideja da Ivanić bude kandidat Saveza za promjene za predsjednika RS-a njemu se baš i ne dopada pa on sam javno poručuje kako bi za RS najbolje bilo da ostane član Predsjedništva jer dobro poznaje situaciju u Sarajevu, mentalitet Bošnjaka i Hrvata i ima moćne veze u državama članicama EU-a. Za svaki slučaj, Ivanić drži čvrste veze s Miloradom Dodikom i s vlasti RS-a skida krivicu za stanje u zemlji. Kako kaže, postoji ozbiljan sukob između Bošnjaka i Hrvata „i mislim da je ključni problem istinska spremnost nekog od bošnjačkih lidera da sa Srbima kao narodom i Srbijom kao državom postigne definitivan dogovor i istinsku suradnju koja bi budućem vremenu, a ne bi se bavila prošlošću“.

– Većina političkih aktera koristi sukob kao mehanizam kreiranja političke volje, Ivanićev je stav.

Ni Čoviću u njegovom HDZ-u put nije posut ružinim laticama, iako to možda tako na prvi pogled ne izgleda. U toj stranci puno je unutarnjih sukoba i nezadovoljstava, a naši izvori iz diplomatskih krugova jučer su nam kazali kako su mu posljednjih dana „iz važnih europskih centara moći upućene ozbiljne poruke koje ne spadaju u kategoriju signala“.

Isti izvori dodaju da Čović sada ima i tek će imati problema s HDZ-om Hrvatske „jer svojom politikom nanosi štetu Hrvatskoj koja kao ni vladajuća stranka u toj zemlji ne stoji iza svakog Čovićevog poteza u BiH, a svaki se nastoji tumačiti kao stav službenog Zagreba“. Što sve ovo znači, moglo bi biti jasnije idućih dana, a navodno će se premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković uskoro pristojno distancirati od Čovića.

Ima i blagih nagovještaja da bi Čović mogao zaraditi sankcije pojedinih država EU-a zbog tvrdnji kako je presuda Haškog suda Jadranku Prliću i ostalima zločinačka, nastojanja da oživi Herceg Bosnu i direktnog sukoba s međunarodnim pravom i konačnici Ujedinjenim nacijama koje su osnovale Sud u Haagu.

Sami izbrisali

Povrh svega, na ruku mu ne idu i rezultati nekih istraživanja javnog mnijenja koji pokazuju kako mu je dramatično opao rejting i da su danas opći izbori, ne bi u utrci za člana Predsjedništva BiH mogao računati na više od 70.000 glasova. Rejting mu obara i činjenica da se osobno brutalno obogatio obavljajući političke dužnosti, njegovim rječnikom kazano „u službi interesa hrvatskog naroda“.

Na grdnim mukama je i Bakir Izetbegović u čijem SDA-u gori na sve strane. Kako se približavaju izbori, a to znači kroje kandidatske liste, sve je više sukoba, trzavica, raskola i pucanja po svim šavovima. Izetbegović je javno poručio kako Denisa Zvizdića, Šefika Džaferovića, Adila Osmanovića i Safeta Softića vidi kao kandidate za člana Predsjedništva BiH pa je i to izazvalo, blago kazano, komešanje u vrhu stranke – nije malo onih koji misle da se radi o namjernom „puštanju balona“ i da on „u rukavu“ ima petog čovjeka.

Priča se da bi to mogao biti Amor Mašović preko kojeg bi Izetbegović lako mogao kontrolirati Predsjedništvo BiH i državnu vlast. Priča se kako Mašović ne bi ciljao i na funkciju predsjednika SDA nego bi Izetbegoviću pomogao da na Kongresu u svibnju 2019. godine ponovno bude izabran na predsjednički položaj što je njemu najvažnije jer bi ga održalo u političkom vrhu svih razina vlasti.

Neizvjesno je i kako će se završiti pobuna unutar županijskih organizacija SDA u Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji i sve glasniji zahtjevi da budu smijenjeni premijeri Bego Gutić i Dino Konaković.

Kako god, Ivanić, Izetbegović i Čović sami su izbrisali ono što su govorili i najavljivali 17. studenog 2014. godine i sami su krivi što su u dobroj mjeri izgubili povjerenje Srba, Bošnjaka i Hrvata u koje se i dalje zaklinju.

Piše: M. Osmović, [email protected]

 

error: Content is protected !!