Radnici Aluminija idu kod Kolinde, kompanija sve bliže stečaju

Prema saznanjima pojedinih portala proteklog tjedna u mostarskom Aluminiju je održan sastanak s izraelskom grupacijom M.T. Abraham, a na sastanku je predloženo da se pogon Ljevaonice pokrene na godinu dana.

Uz to, navodno je odlučeno da se povoljnija cijena struje, koja ostaje glavni problem, traži ‘u hodu’. Što će to konkretno značiti za mostarsku kompaniju teško je dokučiti, s obzirom da su se slični modeli koristili ranije pa je na kraju kompanija zbog ogromnog duga za struju i isključena s napajanja.

Pokretanje Ljevaonice?

Navodno, izraelska grupacija bi uložila oko dva milijuna eura s procijenjenom dobiti od 2,6 milijuna eura što bi se, ako se uspije postići dogovor, dijelom ulagalo u daljnju proizvodnju. Sastanku su, uz upravu i predstavnike izraelske grupacije i Aluminija, nazočili članovi NIO Aluminija, čelnici HDZ-a BiH i predstavnici Vlade Federacije.

Odgovor na ponudu bi trebao biti konačan do 2. prosinca, navodi portal Bljesak.info.

Navodno, i švicarski Glencore je ponovno pokazao zanimanje za sličan model ulaganja, a neslužbeno se doznaje da se u priču oko pokretanja Aluminija javila i jedna tvrtka iz Njemačke. No, i dalje je veliki upitnik nad sudbinom radnika budući da se može čuti da i nakon ovih mogućih dogovora slijedi otpuštanje još jednog dijela onih koji su ostali čekati konačan rasplet u tvornici koja je ugašena u srpnju.

Ipak, vrijeme neumoljivo teče za Aluminij i svakim danom bez pronalaženja rješenja kompanija je bliža stečaju. Novca za isplatu plaća nema više puno i pitanje je vremena kada će radnici prestati primati ionako umanjenu plaću. Nakon toga, ukoliko ne dođe do nekog dogovora između vlasnika i investitora, i preostala radna snaga će dobiti otkaz i otpremnine.

Navodno, Vlada FBiH je spremna pomoći oko isplata otpremnina, što se može okarakterizirati kao svojevrsna priprema za službeni stečaj.

Izborna kampanja

Navodno, predstavnike radnika Aluminija 5. prosinca će primiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Pitanje je zašto se Hrvatska, koja je vlasnik 12 posto Aluminija tek sada počela zanimati za sudbinu kompanije za koju su godinama izjavljivali da je hrvatski strateški interes. No, izborna kampanja u susjednoj državi je u tijeku pa je posve jasno da će ‘briga za Hrvate u BiH’ biti povećana dok se ne zatvore biračka mjesta.

Podsjećamo, mostarska tvornica ugasila se 10. srpnja četiri minute iza ponoći zbog neizmirenih dugovanja za električnu energiju. Nakon toga uslijedili su prosvjedi pred središnjicom HDZ-a BiH te odlazak preko 500 radnika. Uspostavljen je krizni stožer, koji je nedavno i ugašen, a oni koji su ostali čekali su da se nešto u pregovorima pokrene. Unatoč obećanjima, još nitko ne zna sudbinu nekadašnjeg diva. Sve je više onih koji su uvjereni kako od pokretanja proizvodnje neće biti ništa, a politika, koja je oprala ruke a bez koje ništa ne može, Aluminij, čini se, daleko je od glavnih tema.

error: Content is protected !!