Radnici Aluminija idu u Sarajevo

Oko 150 radnika mostarskog Aluminija krenuli su iz Mostara prema Sarajevu, gdje će od Vlade Federacije BiH zatražiti pomoć za ovu kompaniju koja je pred kolapsom.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Aluminija Romeo Bokšić potvrdio je da su radnici krenuli prema Sarajevu, te da se njihov dolazak može očekivati nešto prije 12 sati.

Direktor Aluminija Dražen Pandža objavio je u srijedu da će mostarska tvornica biti ugašena prve minute u subotu, zbog ogromnih dugova. 

Proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, a ukupni dug kompanije iznosi gotovo 400 miliona maraka, od čega se više od polovice odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Aluminija Rome Bokšić rekao je Patriji da će radnici u Sarajevu od Vlade tražiti pomoć za Aluminij, ali i to da se procesiraju odgovorni za propast kompanije. Bokšić je rekao da je tvornici u dugovima već duže vrijeme, ali da su čelni ljudi Aluminija i dalje uzimali visoke plaće, zapošljavali vlastite kadrove u kompaniju, premda zauzvrat nisu ponudili nikakav rezultat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!