RADNICI ALUMINIJA: Otpremnine do 1. listopada ili novi prosvjedi!?

Nakon što je postalo jasno da 1. rujna neće startati proizvodnja, te nakon što je postalo jasno da će se načekati da dobiju otpremnine, saznajemo da je dio radnika već odlučio napustiti BiH.

Ne budu li radnicima Aluminija isplaćene otpremnine do 1. listopada, uslijedit će novi val prosvjeda. Navodno, takav stav će službeno zauzeti Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija na skupštini koju je zakazao za četvrtak u 12 sati.

Nema novca

Razlozi su jasni. Ukratko, u sindikatu su nezadovoljni jer ništa od onoga što je dogovoreno na Kriznom vijeću kojeg čini miks čelnih ljudi ugašene kompanije i političkih predstavnika Hrvata, do danas nije realizirano.

I dalje se čekaju konkretne informacije po pitanju osiguranja novčanih sredstava za otpremnine, uvezivanje staža onima koji su blizu umirovljenja, te novca za ponovno pokretanje proizvodnje u pogonu Ljevaonice što je po planu revitalizacije kompanije trebalo krenuti 1. rujna.

U nedjelju je Uprava kompanije jasno rekla da nije osiguran novac za taj ‘novi’ start te da Aluminij ‘bez obećane financijske potpore neće moći sam pokrenuti proizvodnju’. Uprava je također ponovila da je na sastancima s predstavnicima Vlade FBiH i političkim predstavnicima Hrvata ‘obećana potpora za pronalazak financijskih sredstava za pokretanje proizvodnje, pitanja isplate otpremnina i uvezivanje staža (dio je u fazi rješavanja)’, ali trenutačno je sve to takoreći ‘na čekanju’.

Predsjednik Nadzornog odbora Zdenko Klepić je u prošli petak nakon sastanka Kriznog vijeća kazao da bi otpremnine radnicima koji od 1. rujna ne budu ‘na plaći’ trebale biti isplaćene od 1. 9. do 31. 12., o čemu će sindikati raspravljati na predstojećoj Skupštini.

Uprava je napomenula da će pokušati putem određenih internih resursa osigurati dio novca, ali ne može osigurati sav novac u roku koji je potreban da bi se provodio Plan zbrinjavanja u koji spadaju i otpremnine. Konkretno, ukoliko se prodaje preostale zalihe glinice dio otpremnina bi bio pokriven, ali opet bi nedostajalo novca.  

Najave prosvjeda

-Očekujemo i novčanu pomoć za otpremnine za višak djelatnika koji bi planom restrukture u početnoj fazi bili višak jer to sami iz sredstava Aluminija ne možemo osigurati u potpunom iznosu, kazali su iz Uprave mostarske kompanije.

Na Skupštini sindikata će se analizirati stanje od gašenja tvornice do dana održavanja skupštine sindikata te će se donijeti odluka o daljnjim sindikalnim aktivnostima u koje se uključuju novi val uličnih prosvjeda te blokada prometnica.

Kako saznajemo, ovih dana bi se ponovno trebalo sastati i Krizno vijeće kako bi se utvrdili daljnji koraci u pokušaju ponovnog dizanja propale mostarske kompanije.

Podsjetimo, planom restrukturiranja se predviđa početak rada tvornice u tri faze: 1. Ljevaonica 2. Anode 3. Elektroliza. U okviru prve faze je predviđeno zapošljavanje 350 djelatnika od čega 74% u proizvodnji. Međutim, nakon što je postalo jasno da 1. rujna neće startati proizvodnja, saznajemo da je dio radnika već odlučio napustiti BiH. J. S.

7 thoughts on “RADNICI ALUMINIJA: Otpremnine do 1. listopada ili novi prosvjedi!?

 • kolovoz 20, 2019 at 11:12 am
  Permalink

  To je trenutno najbolji posao koji Google plaća. Prvog mjeseca sam primio 27936 eura za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponudio najmanje 7645 do 9264 eura sedmično. Ne mogu da verujem koliko je lako jednom isproban.

  ——- >>>>> WebJob33.Com

  Reply
 • kolovoz 20, 2019 at 11:32 am
  Permalink

  Osnovno je da je tvornicu trebalo planski zaustaviti, a ne prisilno. Sto se tako nije uradilo, netko bi trebao odgovarati. Planirano zaustavljanje bi sacuvalo elektroliticke celije u dobrom broju za mozebitni nastavak rada. Zatim je trebalo biti novca za otpremnine, uvezivanje radnog staza i namirivanje ostalih dugova, prije svega, za radnike. Od stava “Netko ce”, nema nista.

  Reply
 • kolovoz 20, 2019 at 11:38 am
  Permalink

  Moja posljednja plata bila je 2500 USD za rad 12 sati sedmično na mreži. Moja sestra prijateljica već mjesecima prosjekuje 8k, a radi oko 30 sati sedmično. Ne mogu vjerovati koliko je jednostavno bilo kad sam ga isprobao. Potencijal s tim je beskrajan. Ovo radim

  ——- >>>>> WebJob33.Com

  Reply
 • kolovoz 20, 2019 at 10:52 pm
  Permalink

  Posaljite jos jedno pismo izvinjenja stozerniku, mozda se smiluje pa vam da nesto para sto je pokrao iz aluminiskog

  Reply
 • kolovoz 20, 2019 at 11:30 pm
  Permalink

  Pa znate adresu Bare ulica Covica nedokucivog Tamo blokirajte jer blokada glavni prometnica nece proci samo ce te dobiti po guzici sto nije cilj prosvjeda znaci Hdz

  Reply
 • kolovoz 21, 2019 at 2:04 pm
  Permalink

  Jugoslovenski gigant Mostarski Aluminijski kombinat dozivio propast u BIH i “Novom svjetskom poretku”

  Reply
 • kolovoz 22, 2019 at 12:01 am
  Permalink

  Kakvu lovu hocete toliki dug napravili drzavi nek Dodik pogura malo Covica da vas isplati majmuni.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!