RASPLET NA LJEVICI: DF i SPD na jednoj, NS i SDP na drugoj strani?

I Kongres SPD-a će se održati za nekoliko dana i na tom bi se skupu i definitivno trebala formalizirati nova politička stranka.Tako će, ako se sve bude odvijalo po zamišljenom scenariju, izranjavana ljevica, na ogromno zadovoljstvo SDA, koja tu ima prste, praktično biti rasparčana na dva suprostavljena bloka. Na jednoj strani će biti Bosanskohercegovački blok – SDP i Naša stranka, a na drugoj DF i SPD.

Za nekoliko dana ljevicu očekuju dva veoma bitna kongresa.

Nakon reizbora Nermina Nikiša za vođu SDP-a u sljedećem četverogodišnjem mandatu, SDP-ovci namjeravaju na Kongresu promijeniti Statut, izabrati Denisa Bećirovića za zamjenika predsjednika stranke, što će biti prvi put u stranačkoj povijesti i, kako tvrde mnogi, to je kompromisni deal između Nikšića i Bećirovića zbog ‘mira u kući’. Jer, Bećirović je amortizirao udar jedne moćne tuzlanske skupine na čelu s Enverom Bijedićem i Edinom Delićem, navodnim zagovornicima koaliranja SDP-a i SDA-a.

Turbulencije u SDP-u

Na Kongresu će se birati novi saziv Središnjeg odbora SDP-a koji bi trebao iznjedriti i novo stranačko Predsjedništvo. Ako se od toga skupa ‘njuši’ nekakvo žutilo onda je za javnost svakako intrigantna budućnost Edina Delića u SDP-u.

On je, iako prilično frustriran nakon poraza u srazu od Nermina Nikšića u utrci za čelnika SDP-a, rezolutno najavio kako će do ‘posljednjeg daha i dokle god ima i teorijskih šansi’, boriti unutar svoje stranke za svoje ideale i principe.

Delić je kategorički odbacio sve sumnje i špekulacije o napuštanju SDP-a i prelasku u pokret Socijalna pravda i demokracija o čemu su pisali pojedini mediji na temelju informacija iz dobro obaviještenih izvora iz vrha SPD-a. Međutim, izvori Dnevnog lista opetovano tvrde da Delićeve poruke i nisu definitivno zbogom SPD-u. Dapače, tvrdi naš sarajevski izvor, vrlo je bitno pozorno iščitati i podvući onaj dio izjave Edina Delića u kojem on naglašava, a time zapravo i upozorava i ostavlja prostor, da će djelovati unutar SDP sve dok bude imao i zadnju mrvicu prostora i šansi da nešto ostvari i promijeni.

A s obzirom da je posve sigurno kako će već na Kongresu SDP-a Edin Delić shvatiti da ne prolaze njegove ideje o promjenama unutar SDP-a, onda je jasno da on nema što više tražiti u toj stranci u koju je nedavno i ušao i da će svoju političku karijeru vjerojatno graditi unutar nove stranke Socijalna pravda i demokracija, gdje ga čekaju i gdje su mu navodno osigurali šefovsku fotelju.

Raslojavanje

I Kongres SPD-a će se održati za nekoliko dana i na tom bi se skupu i definitivno trebala formalizirati nova politička stranka.Tako će, ako se sve bude odvijalo po zamišljenom scenariju, izranjavana ljevica, na ogromno zadovoljstvo SDA, koja tu ima prste, praktično biti rasparčana na dva suprostavljena bloka.

Na jednoj strani će biti Bosanskohercegovački blok – SDP i Naša stranka, a na drugoj DF i SPD. Ortodoksni ljevičari su tužni zbog te grozne spoznaje, ali i nemoćni da nešto dramatično poduzmu. Strahuju kako će to sve funkcionirati i kakve će ožiljke ostaviti na lijevom spektru i ima li zapravo više smisla i manevra pričati o ujedinjenju lijevih snaga u BiH.

Jer, na čelu konfrontiranih političkih stranaka su ljudi koji su se nekada bespoštedno mrcvarili i hvatali za vratove unutar zajedničkoga SDP-a i zbog toga sada ljevica i ima toliko stranaka bez pravog kvaliteta i snage.

 Koja to magija može spojiti Nermina Nikšića, Željka Komšića, Zlatka Lagumdžiju, Edina Delića, a onda i Predraga Kojovića. Možda će izvjesno osnivanje i četvrte stranke ljevice, tu su SDP, DF, Građanski savez, označiti da je ljevica dosegnula dno i da će političkom iživljavanju pojedinaca uskoro doći kraj.

Možda će napokon shvatiti da je raslojavanje uzaludno i štetno, a da iznad njih netko zadovoljno trlja ruke i da se naslađuje njihovim političkim djetinjarijama. Znajući dobro za sujete i narcisoidnih pojedinih „crvenih foteljaša“ takav salto mortale se neće dugo dogoditi. Realnija je daljnja bezočna borba za prostor na ljevici i za vlast, pa i sa „crnim (zelenim) vragom“ .

Piše: I.Marić, [email protected]

One thought on “RASPLET NA LJEVICI: DF i SPD na jednoj, NS i SDP na drugoj strani?

  • lipanj 17, 2019 at 7:57 pm
    Permalink

    Jesu li vam Dodik i Covic platili za objavljivanje ovog clanka, kako bi SDA predstavili kao faktor nazadovanja BiH?

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!