Rasulo i u Predsjedništvu BiH

Oni koji su u zakonodavnoj vlasti neće raditi svoj dobro plaćeni posao, a tri člana Predsjedništva BiH bavit će se svojim politikama okrenuti isključivo osobnim i interesima svojih stranaka.

Tog 17. listopada 2014. godine Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović preuzeli su dužnosti članova kolektivnog šefa države i najavili zaokret i novu i bolju Bosnu i Hercegovinu. Danas je jasno da su njihove najave bile samo mjehur od sapunice.

Samo svađe

Ivanić je tog listopada najavio novu politiku u BH – politiku dogovora i kompromisa „jer su građani umorni od svađa i konfrontacija“. Čović je kazao kako je BiH u posljednjih 20 godina bila izlagana najrazličitijim eksperimentima koji nisu dali rezultate i „nazadovanje se mora zaustaviti“. Izetbegović je poručio kako će Predsjedništvo BiH u iduće četiri godine biti snažni motor koji će zemlju povući naprijed.

Nakon što se raspala parlamentarna većina i ni o čemu bitnom za državu više nema zajedničkog glasa, došlo je do rasula i u Predsjedništvu BiH – svako vuče na svoju stranu i nitko ni s kim neće. Funkcionira još jedino Vijeće ministara koje je ostalo bez jedinstvene podrške Parlamenta BiH, ali se snalazi kako zna i umije i u međunarodnim razmjerima drži državi glavu iznad vode.

Prema svemu što se događa, a promjene na bolje ne treba očekivati, ispada da će državni parlamentarci i kolektivni šef države do kraja mandata – listopada 2018. godine – jedino trošiti novac poreznih obveznika.

Oni koji su u zakonodavnoj vlasti neće raditi svoj dobro plaćeni posao, a tri člana Predsjedništva BiH bavit će se svojim politikama okrenuti isključivo osobnim i interesima svojih stranaka.

Ako je prva godina mandata članova Predsjedništva BiH davala naznake, makar i blage, kako država kreće u dobrom smjeru, sve što se nakon toga desilo i dešava pokazuje da od početka između članova postoje provalije koje se ne mogu zatrpati niti premostiti – od onih ideoloških preko stranačkih do potpuno različitih vizija budućnosti zemlje.

Privatno odlični

U ključnim stvarima po državu, nema apsolutno nikakve suglasnosti između Ivanića, Izetbegovića i Čovića pa njih trojica nastupaju i istupaju kao slobodni strijelci uopće ne pokušavajući da Bosnu i Hercegovinu vrate u Bosnu i Hercegovinu.

Istovremeno, njih trojica privatno sasvim dobro funkcioniraju – viđaju se, imaju dobre osobne odnose, zajedno ispijaju kave i lijepo se druže.

Duga je lista problema koje moraju, a neće ili ne znaju riješiti. Direktna konfrontacija počela je nakon Izetbegovićevog insistiranja na reviziji presude protiv Srbije i tada su se on i Ivanić „uhvatili za vratove“ pa je Izetbegović čak napustio jednu sjednicu Predsjedništva BiH. Navodno, takav potez nitko nikada od njegovih prethodnika na toj dužnosti nije povukao. Zbog toga se prilično dugo Predsjedništvo BiH nije ni sastajalo.

A potom su počeli konflikti između sve trojice zbog rezultata popisa stanovništva, 9. siječnja kao Dana Republike Srpske, onda Mostara i izbora u tom gradu, aktiviranja MAP-a kao uvjeta za članstvo BiH u NATO savezu, upravo su u toku žestoke svađe zbog Pelješkog mosta u Hrvatskoj, a  tek dolazi politički uragan zbog izmjena državnog Izbornog zakona…

Surovo iskren bio je jučer Mladen Ivanić kazavši kako članovi Predsjedništva BiH imaju korektne međusobne odnose, popiju kavu i razgovaraju. Međutim, povjerenja nema i na najmanjoj razini je otkako su stupili na dužnost.

– Na početku smo neslaganja zadržavali u kući, a slaganja iznosili van kuće. Nažalost, to je slomljeno prije godinu i pol kada je bilo preglasavanje o rezultatima popisa stanovništva, kaže Ivanić i zaključuje:

– Bojim se da će tako ostati do kraja mandata.

Do kraja njihovog mandata ostalo je još 13 mjeseci i neće imati čime da se pohvale, baš kao ni državni parlamentarci. Bez obzira što nemaju rezultata rada, nastavit će da iz državnog proračuna primaju ogromne plaće – nijedna nije manja od 3.000 eura – pa će ostati najbolje plaćeni dužnosnici u regiji. Usporedbe radi, plaća predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iznosi 1.000 eura. A što su još sve sebi prigrabili u toku ovog mandata, najbolje znaju oni sami.

Piše: M. Osmović, [email protected]

 

 

error: Content is protected !!