Ratko Mladić bježi u Moskvu, Rusija suglasna

Naši izvori iz diplomatskih krugova kažu da su i ovog puta u sve uključene pojedine zapadne države. S druge strane, postoje mišljenja kako je krajnji cilj bijega u Moskvu da Ratko Mladić ne bude osuđen za ratne zločine

Ono što se dogodilo u travnju 2015. godine, upravo se ponavlja – Ratko Mladić kojem se u Sudu u Haagu sudi za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini ne odustaje od namjere da pobjegne u Rusiju.

Diplomatska ofenziva

Njegovi odvjetnici prije dva dana uputili su zahtjev Sudu da Mladića pusti na privremenu slobodu kako bi otišao na liječenje  u Moskvu s obrazloženjem da se nalazi u teškom zdravstvenom stanju i da u zatvoru u Haagu nema adekvatno liječenje.

Uz zahtjev su podnijeli i pismenu garanciju ruskih vlasti u kojoj se, između ostalog kaže da će Mladić biti vraćen u Haag kada to Sud zatraži, a kompletnu organizaciju prebacivanja na sebe bi preuzele ruske vlasti. Kako saznajemo „ljekarski pregledi, kontrole i liječenje u Moskvi trajali bi nekoliko mjeseci“.

Prije dvije godine Moskva je pokrenula akciju kako bi bar privremeno izvukla Mladića iz zatvora u Haagu. Tada su njega u zatvorskoj ćeliji posjetili akademik Elena Guskova iz Moskve i Pavel Dorohin, osnivač komiteta za obranu Ratka Mladića. S Tribunalom u Haagu dogovorili su da četvorica ruskih ljekara posjete i pregledaju Mladića i to se desilo u kolovozu 2015. Oni su preporučili da hitno bude prebačen u jednu moskovsku bolnicu, ali haški sud nije dao odobrenje.

Pavel Dorohin tada je izjavio da se o svemu tome pregovara i s NATO savezom uz napomenu da „prebacivanje Mladića u Moskvu nije samo zdravstvene prirode nego i vrlo delikatno političko pitanje“. Naglasio je da je u sve uključen ruski predsjednik Vladimir Putin, ali i neki zapadni državnici.

Izbjegavanje presude

Sada se čeka odluka Tribunala u Haagu iz kojeg je jučer poručeno da će se zahtjev odvjetnika Ratka Mladića „razmatrati u redovnoj proceduri, a odgovor će dobiti u dogledno vrijeme“.

Naši izvori iz diplomatskih krugova kažu da su i ovog puta u sve uključene pojedine zapadne države. S druge strane, postoje mišljenja kako je krajnji cilj bijega u Moskvu da Ratko Mladić ne bude osuđen za ratne zločine. Podsjećanja radi, za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj u Haagu se sudilo i Slobodanu Miloševiću i on je umro tijekom suđenja.

Nakon višegodišnjeg skrivanja u Srbiji i BiH, Mladić je uhićen 26. svibnja 2011. godine i odmah je prebačen u zatvor u Haagu. Optužen je za genocid u Srebrenici, progon i ubijanje Bošnjaka i Hrvata u BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Haaško tužiteljstvo traži da Mladić bude osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a presuda se očekuje u studenom ove godine.   


M.O./Dnevni list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!