Razgovarano o uspostavi programa preveniranja bubrežne bolesti u HNŽ-u

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goran Opsenica održao je u petak radni sastanak s predsjednicom Udruge liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantiranje bubrega u Bosni i Hercegovini Halimom Resić i predstojnicom Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu Monikom Tomić na kojem se razgovaralo o uspostavi programa preveniranja i ranog otkrivanja bubrežne bolesti.

Istaknuto je kako je temeljni cilj programa unaprjeđenje sustava zdravstvene zaštite s naglaskom na primarnu razinu zdravstvene skrbi radi preveniranja nastanka bolesti, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesnika prema preporučenim standardima Europske unije, čime će se značajno utjecati na smanjenje smrtnosti i invalidnosti oboljelih.

Resić je izrazila zadovoljstvo što se u HNŽ-u želi pokrenuti inicijativa za preveniranje kronične bubrežne bolesti koja predstavlja i svjetski zdravstveni problem.

Ukratko, predstavila je program preveniranja i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti u Federaciji BiH te istaknula kako je, u uvjetima kada još nije zaživio Zakon o transplantiranju organa i tkiva u svrhu liječenja, potreba za ovakvim programima od posebnog značenja.

Tomić je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je inicijativa koju su uputili prema Ministarstvu prepoznata kao značajan projekt za koji se nada da će zaživjeti u Županiji.

“Rano otkrivena bubrežna bolest uputit će na potrebu energičnog eliminiranja svih rizičnih čimbenika, čime se sprječavaju smrt, invaliditet, oštećenja i smanjivanje kvalitete života, a posebice smanjenje potreba pacijenata za dijalizom”, kazala je Tomić zahvalivši Vladi HNŽ koja je već iskazala spremnost za nabavu deset aparata županijskim centrima za dijalizu.

Ministar Opsenica istaknuo je kako je već pri implementiranju Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke, čije se pilotiranje trenutno provodi u SKB Mostar i Domu zdravlja Konjic, uspostavljena središnja platforma za potporu mammo skriningu koja u proširenju podržava i ostale preventivne medicinske programe.

Trenutno je u HNŽ, u sklopu Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS), uspostavljen središnji laboratorijski informacijski sustav što je preduvjet za potporu i uspostavu automatiziranog županijskog registra bolesnika s različitim stadijima kronične bubrežne bolesti – eGFR.

Time će biti omogućeno automatiziranje i distribuiranje podataka iz središnjeg registra prema obiteljskoj medicini i tercijarnoj razini nefrološke djelatnosti gdje će biti obavljena analiza i strukturirano upravljanje evaluiranja funkcije bubrega.

Inače, Hercegovačko-neretvanska županija bila bi prva u Federaciji koja bi provodila ovaj program te se od Vlade očekuje da ga podupre i prihvati.

Resić je istaknula kako se nada da će i ostale županije prepoznati značaj preventivnih programa te da će ovaj program biti proširen i na cijelu Federaciju BiH, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!