Razgovor uoči Khashoggijevog ubojstva: ‘Znam dobro izrezati leš’

Turski dnevni list Daily Sabah objavio je transkript audiosnimka na kojem se čuje konverzacija novinara Jamala Khashoggija i članova saudijskog tima za ubojstva koji ga je prošle godine likvidirao u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Snimak turske obavještajne službe, koji je Daily Sabah objavio u ponedjeljak, otkrio je o čemu je saudijski novinar i pisac razgovarao s 15 članova tima za ubojstva prije nego što su ga usmrtili 2. listopada prošle godine.

Khashoggi, novinar Washington Posta koji je živio u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumente za vjenčanje koje je planirao, no tamo je ubijen i raskomadan, piše Al Jazeera.

‘Znate što bi se moglo dogoditi’

Nakon što je ušao u zgradu konzulata, Khashoggija su dočekala poznata lica koja su ga, kako navodi Daily Sabah, odvela u jednu od prostorija.

“Molim vas, sjednite. Moramo vas vratiti natrag (u Rijad), rekao je Maher Abdulaziz Mutreb, viši saudijski obavještajni časnik i tjelohranitelj saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

“Postoji nalog Interpola koji zahtijeva da se vratite. Ovdje smo da vas odvedemo“, riječi su Mutreba.

Khashoggi je odgovorio: “Protiv mene ne postoji nijedan slučaj. Vjerenica me čeka napolju“.

U posljednjih 10 minuta, prije nego što je Khashoggi ubijen, Mutreb je od njega zatražio da „ostavi poruku za sina“, u kojoj bi mu napisao da ne brine ukoliko s njim ne bude mogao uspostaviti kontakt.

Kada je Khashoggi odbio to uraditi, Mutreb je rekao: “Napišite to, gospodine Jamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo mogli pomoći vama, jer na kraju ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju. Ako nam ne pomognete, znate što bi se moglo dogoditi“.

Agenti su tada drogirali saudijskog novinara. Njegove posljednje riječi prije gubitka svijesti bile su: “Imam astmu. Nemojte to raditi, ugušit ćete me“.

Komadanje tijela trajalo 30 minuta

Prema zvuku sa snimka, u 1.39 sati po lokalnom vremenu uslijedilo je komadanje tijela 59-godišnjeg Khashoggija, koje je trajalo 30 minuta. Ostaci Khashoggijevog tijela još nisu pronađeni.

Turska je likvidaciju saudijskog disidenta nazvala „ubojstvom s predumišljajem“, koje su vodile saudijske vlasti.

Saudijski dužnosnici to negiraju, te tvrde da je Khashoggi ubijen u akciji „odmetnika“, nakon što su dugo vremena navodile da je on napustio zgradu konzulata prije nego što mu se izgubio trag.

Saudijske vlasti podigle su optužnicu protiv 11 osoba za koje sumnjaju da su sudjelovale u ubojstvu, ali ih nisu imenovale. Njih pet suočeno je sa smrtnim kaznama, ukoliko se potvrdi da su „naredile i počinile zločin“.

CIA je u izvještaju o ubojstvu zaključila da ga je naredio Mohammed bin Salman, što Rijad poriče.

Na audiosnimku Mutreb je, nekoliko minuta prije nego što je Khashoggi ušao u zgradu, pitao „je li moguće staviti tijelo u vreću“.

‘Pustim muziku dok siječem’

Salah Mohammed Abdal Tubaigy, dobro poznati saudijski forenzičar, odgovorio je: „Ne. Previše je teško i visoko. Stalno radim s leševima. Znam kako ih dobro izrezati. Nikada nisam radio s toplim tijelom, ali ću se lako snaći.“ “Obično stavim slušalice i pustim muziku dok siječem. U međuvremenu, pijem kavu i pušim. Nakon što ga raskomadam, komade ćete staviti u plastične kese, a njih u torbe, te ih iznijeti (izvan zgrade)“, dodao je.

Khashoggijevo ubojstvo izazvalo je međunarodnu osudu i narušilo imidž Mohammeda bin Salmana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!