Razgovori u Ateni o imenu Makedonije

ATENA – Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov u Ateni se susreo sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kotziasom.

Makedonska strana najavila je da će razgovarati o različitim mogućnostima rješavanja spora između dvije zemlje o imenu Makedonije, koji traje dva desetljeća.

Zbog bilateralnog spora, Grčka od 2008. blokira ulazak Makedonije u NATO, a od 2009. početak pregovora Makedonije za članstvo u Europskoj uniji.

Makedonski premijer Zoran Zaev nagovijestio je ranije da bi se njegova zemlja mogla pridružiti NATO-u i Europskoj uniji pod imenom koje se upotrebljava u UN-u i EU-u – Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

Zaev, koji je stupio na dužnost 1. lipnja, posjetio je u ponedjeljak u Bruxellesu sjedištu i EU-a i NATO-a u novom pokušaju da riješi spor s Atenom i tom prilikom poručio da će nova makedonska vlada “primijeniti sve moguće mjere kako bi zemlju približila članstvu”.

“S oznakom FYROM (BJRM – Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija) možemo postati članica NATO-a”, rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za medije s generalnim tajnikom Alijanse Jensom Stoltenbergom govoreći o zvaničnom imenu Makedonije u UN-u, prenosi Al Jazeera. Stoltenberg je istakao da se rješenje za spor u vezi s imenom “mora postići u okviru UN-a između Makedonije i Grčke”.

“Istovremeno, željeli bismo naglasiti da pozdravljamo veoma jasnu poruku nove vlade da će intenzivirati dijalog s Grčkom”, rekao je generalni tajnik Sjevernoatlantske alijanse.

Zaev je u Bruxellesu izrazio želju za izgradnjom veza s Grčkom kako bi se našlo rješenje za spor koji koči pokušaje Makedonije da se približi Uniji i NATO-u.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!