Rekordan broj prijava na ‘Mostarsku lisku’

Vrlo smo ponosni i zadovoljni što je na adresu Narodnog pozorišta u Mostaru stiglo rekordnih 45 prijava na Festival Mostarska liska iz svih zemalja regije, izjavio je Adnan Lugonić, selektor festivala i umjetnički direktor NPM-a.

Ovogodišnji 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” održat će se od 22. do 29. 4. 2017. u organizaciji Narodnog pozorišta u Mostaru. U programu je ukupno  osam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra, koje je selektor uvrstio u program “Mostarske liske” od rekordnih 45 predstava pristiglih na javni poziv. Realizaciju festivala pomogla je Addiko Bank, generalni sponzor Festivala..

Novi kreativni ciklus

Na festival u Mostar dolaze predstave iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije: sedam u konkurenciji i jedna posljednjeg dana festivala u čast nagrađenih. Vizualni identitet festivala i ove godine krase tradicionalni simboli “Mostarske liske”: ptica liska i Stari most. Ove godine, ptica liska, držeći u kljunu komičnu masku, bježi od stiliziranog harlekina uz poruku: “Smijehom do slobode”!

– I ove godine sa izuzetnim ushićenjem očekujemo početak „Mostarske liske“, svojevrsnog zaštitnog znaka Narodnog pozorišta Mostar koji za nas na simboličan način označava i početak proljeća, početak jednog novog kreativnog ciklusa kojim iznova želimo ne samo evocirati uspomene na dane slave naše kuće već ih dostići i prevazići. O samom festivalu, o tome koliko nama i našoj publici, građanima Mostara znači, suvišno je govoriti jer rijetko viđen interes teatara iz regije za nastupom na festivalu govori da je naš rad izuzetno vrednovan u pozorišnim krugovima i izvan Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je zbog interesa medija i prirode organizacije događaja već puno toga rečeno u prethodnom periodu, smatram važnim skrenuti pažnju na planove za naredne festivale odnosno, kako mi vidimo razvoj istog. Vjerujemo da „Mostarska liska“ koliko god vjerna svojoj osnovnoj funkciji i koncepciji, ima dužnost kohezivno djelovati na grad Mostar. „Liska“ ima kapacitet relaksirajuće djelovati na čitavu društvenu situaciju dajući ljudima novu dozu prijeko potrebnog optimizma.

Upravo su optimizam i sloboda duhovni stupovi na kojima moramo graditi društvo i odnose među ljudima, te čine lajtmotiv čitavog festivala. To možemo postići još raznovrsnijim i bogatijim programom koji će se dešavati na raznim scenama u gradu, otvarajući se kako publici tako i prema vrsti sadržaja koje ćemo prikazivati. Ako išta na organizaciji festivala moramo popraviti, to je navedena raznovrsnost scena i programa na kojima ćemo nadam se u budućnosti raditi. U svemu ovome očekujemo pomoć sponzora od kojih ove godine naročito ističemo Addiko banku bez čije pomoći bi bilo dosta teže organizirati festival, kazao je Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar.

Rekordni broj prijava

– Prije svega važno je istaknuti da smo vrlo ponosni i zadovoljni što je na adresu Narodnog pozorišta u Mostaru stiglo rekordnih 45 prijava na Festival Mostarska liska iz svih zemalja regije. To je potvrda da je tokom proteklih godina Narodno pozorište Mostar uspjelo da, i pored svih poteškoća, napravi jedan respektabilan festival na čiji poziv se odazivaju najznačajniji teatri regije. Ove godine u natjecateljskom programu će biti odigrano 7 predstava koje svojim kvalitetom dokazuju da komedija kao žanr zahtijeva ozbiljan, profesionalan i promišljen pristup u radu i da svakako to nisu predstave koje, uvjetno rečeno, podilaze publici s ciljem da joj ponude laku zabavu, izjavio je Adnan Lugonić, selektor festivala i umjetnički direktor NPM-a. J. S.

O Festivalu: Službeno piće festivala je Sensation!, pokrovitelji Grad Mostar i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a medijski pokrovitelji Dnevni list, Bljesak.info, City TV i LED Media. Sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar. Ulaznice su u prodaji po sljedećim cijenama: 10 KM cijena jedne ulaznice za predstavu, a cijena paketa ulaznica (za svih osam predstava festivala) je 50 KM.  Prodaja ulaznica se vrši na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati, a rezervacije na broj 036/ 550 – 128,  mail: [email protected] i porukom u inbox na FB stranici Narodnog pozorišta Mostar.

ŽIRI: O najboljim predstava odlučuje stručni žiri: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić. I žiri medija odlučuje o najboljoj predstavi po njihovom izboru, a rade u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić. U žiriju publike su Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

NAGRADE: Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri, i to: Veliku lisku – Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini; Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala; Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala; Velika liska/plaketa Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju; Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri. Žiri medija i žiri publike dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu.

PROGRAM:

– “GOSPOĐA MINISTARKA”, Bosansko narodno pozorište Zenica (subota, 22. 04.),

– “MALO BLAGO”, Gradsko pozorište Jazavac, Banja Luka (nedjelja, 23. 04. 2017.);

– “JEDAN SLUGA, DVA GOSPODARA”, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb (ponedjeljak, 24. 04. 2017.),

– “ZBUNJOZA” / Perplex, PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25. 04. 2017.);

– “DEMOKRACIJA” Zijaha A. Sokolovića, TheArto – Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.);

– “Buzdovan”, Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.);

– “ODUMIRANJE MEĐEDA”, Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.)

– “STARI KLOVNI”, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29. 04. 2017.), u čast nagrađenih.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!