Richard Gere Salvinija nazvao ‘malim Trumpom’

Talijanski ministar unutarnjih poslova i čelnik desnice Matteo Salvini je “mali Trump” koji iskorištava ljudske strahove da bi dobio glasove, kazao je jučer američki glumac Richard Gere, angažiran po pitanju migranata na Mediteranu.

Gere (69) nedavno se sukobio sa Salvinijem u vezi broda humanitarne organizacije Open Arms (Otvorene ruke).

Italija je tom plovilu na kojem je stotinjak migranata zabranila pristajanje u njene luke, prenosi Hina.

Španjolska je ponudila svoje luke, no brod je to odbio jer bi putovanje do te zemlje trajalo predugo i njime bi se riskiralo zdravstveno stanje migranata, prenio je Reuters.

Salvini tvrdi da Open Arms laže o stanju migranata i da je liječnička inspekcija talijanskih vlasti tijekom vikenda pokazala da situacija na plovilu nije hitna.

“Vaš ministar unutarnjuh poslova ima isti mentalitet kao predsjednik Trump. U stvari Salvinija i zovem ‘malim Trumpom’. Koristi se istim radikalnim neznanjem, iskorištava strah i mržnju”, kazao je Gere za talijanske dnevne novine Corriere della Sera.

Gere je posjetio Open Arms prije dva tjedna kao bi donio hranu migrantima i pružio im utjehu. Salvini ga je zbog toga pozvao da odvede migrante u Hollywood i primi ih “u svojim vilama”.

Promjena stava

“Kad bi vaš ministar unutarnjih poslova proveo vrijeme s tim ljudima, poslušao njihove priče i obiteljske traume, promijenio bi svoj stav”, rekao je glumac.

Dodao je kako bi se htio sastati sa Salvinijem jer je “siguran da nije onakav kakvim se predstavlja u javnosti”.

“Ima obitelj, djecu, roditelje. No politiku koristi kao sredstvo za jačanje podrške. Život može biti jednostavan, ako si iskren i govoriš iz srca”, rekao je Gere.

Salvini je 8. kolovoza obznanio da vladajuća koalicija s Pokretom pet zvijezda (M5S) više nije moguća, pa je najavio izbore iz kojih bi, zbog velikog rasta popularnosti, mogao izaći kao premijer.

No plan mu nije uspio.

M5S: Salvini više nije vjerodostojan partner

Talijanski antiestablišmentski Pokret pet zvijezda (M5S) priopćio je u nedjelju da Matteo Salvini, predsjednik krajnje desne Lige, više nije vjerodostojan partner i tako, čini se, zalupio vrata bilo kakvoj mogućnosti nastavka suradnje u koalicijskoj vladi.

Čelništvo Pokreta pet zvijezda sastalo se u nedjelju u vili njegova utemeljitelja, komičara Beppea Grilla, kako bi utvrdili svoje stajalište kada premijer Giuseppe Conte danas u Senatu bude govorio o krizi vlasti, prenosi Hina.

“Svi prisutni su se složili da Salvini više nije vjerodostojan sugovornik”, ističe M5S u priopćenju.

Na sastanku su bili čelnik M5S-a Luigi Di Maio, njegov predsjednik donjeg doma Roberto Fico i Alessandro Di Batista koji nije u parlamentu, ali je možda političar s najvećom karizmom i s velikim brojem pristaša.

Salvini ublažio stajalište, bivši saveznici odbili

Očito želeći iskoristiti rast popularnosti, Salvini je 8. kolovoza obznanio da koalicija s M5S više nije moguća i najavio je izbore iz kojih bi mogao izaći kao premijer.

No plan mu nije uspio.

Liga je predložila da se glasa o povjerenju vladi, ali su M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili raspravljati o tome pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija.

Ne želeći izgubiti vlast Salvini je ublažio stajalište i rekao da je spreman nastaviti suradnju s M5S-om, uz moguće kadrovske izmjene u vladi, na što bivši saveznici nisu pristali.

error: Content is protected !!