Richard Moore imenovan za novog čelnika britanske tajne službe MI6

Britanija je imenovala diplomatu Richarda Moorea za novog čelnika Tajne obavještajne službe, poznate kao MI6.

Moore, generalni direktor odjela za politička pitanja u Foreign Officeu i ranije je bio direktor MI6 i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, preuzet će novu dužnost u jesen, naslijeđujući aktuelnog čelnika špijunske službe Alexa Youngera.

– On se vraća u SIS s golemim iskustvom i nadzirat će rad grupe muškaraca i žena čiji su neumorni napori jedva primjetni u javnosti, ali su od ključnog značaja za sigurnost i prosperitet Ujedinjenog Kraljevstva – izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Moore je obavljao dužnost britanskog ambasadora u Turskoj od januara 2014. do decembra 2017. Rođen u Libiji, on je studirao filozofiju, politiku i eknomiju (PPE) na Univerzitetu Oxford i bio je polaznik Kennedy škole na Harvardu.

– Sretan sam i počašćen što se od mene traži da se vratim da predvodim svoju službu. Radujem se što ću nastaviti taj rad skupa s hrabrim i posvećenim timom u SIS-u – izjavio je Moore, koji se prvi put pridružio MI6 u 1987.

Otac dvoje djece, Moore navodi kao svoje interese golf, planinarenje, ronjenje, turske ćilime, porculan i obilazak historijskih znamenitosti.

error: Content is protected !!