RZA MI GA DOO Mirzin ‘Mostar na kamenu’ (FOTO)

Jedna od Mirzinih specijalnosti su nevjerovatne i fascinantne ‘slike na kamenu’, pretežno s motivima Starog mosta i Mostara, što je i logično s obzirom na rodni grad u kojem živi

On se zove Mirza Dugalić,  ima 26 godina, živi u Mostaru i bavi se nečim što sam naziva tankom linijom između ‘umjetnosti i zanata’. Bila umjetnost ili zanat, ili oboje, mora se priznati da njegovi radovi fenomenalno izgledaju, k tome su još i u dobroj mjeri neobični. Jer ovako nešto, kod nas ćete rijetko vidjeti.

Mirza je diplomirao  na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić”  i to na odsjeku ‘Likovnih umjetnosti’.

‘Službeno sam profesor likovnih umjetnosti, mada se još uvijek ne osjećam tako i vjerovatno neću nikada’, napominje nam Mirza.

Dječja mašta, a vještina sve bolja

Kaže da je sve počelo kako i kod svakog djeteta počinje.Uz olovku, bojice i šaranje.

‘Kao i svako dijete volio sam crtati, samo što ja, kao i ostali umjetnici, nisam ispustio olovku kroz čitavo odrastanje. Olovka se pretvorila u bojice, bojice u kist i sada sam tu. Vremenom i radom,  kako to u svemu bude, vještina je bila sve bolja, ali dječija mašta ista’, kaže Mirza

Na vještinu i dječju maštu dodano je i formalno obrazovanje, tako da Mirza sada već i počinje da zarađuje na toj ‘vještini, dječjoj mašti i obrazovanju’.

Jedna od Mirzinih specijalnosti su nevjerovatne i fascinantne ‘slike na kamenu’, pretežno s motivima Starog mosta i Mostara, što je i logično s obzirom na rodni grad u kojem živi. Živopisne boje smještene na tako malo prostoru i jasnoća prikaza dokazuju Mirzinu vještinu na koju ničije oči ne mogu ostati ravnodušni.

Kaže da ih je počeo raditi prije 4 godine, još dok je studirao, s jednostavnom namjerom da zaradi sebi nešto za džeparca.

„Sjećam se prvih par kamenja, i ni sada ne mogu da vjerujem da ih je netko kupio, jer nisu bila baš da se prodaju… više da se poklone. Međutim, zahvaljujući tih par mušterija, ja sam nastavio raditi i napredovati“, govori Mirza za Dnevni list.

Tehnika koju  koristi za većinu svojih radova, bilo da su to kamenja, platna, drvene ploče ili nešto drugo je akrilna boja.

‘Njeno brzo sušenje i pokrivnost, odgovara mom tempu i načinu slikanja. Nakon slikanja, sva kamenja pažljivo lakiram, tako da se boja ne može oštetiti, a kamen se može uredno prebrisati’, objašnjava Mirza.

‘Lov na kamenje’

Na pitanje kako smjesti  sve ove motive na tako malu površinu, a da sve ostane tako čisto i jasno Mirza kaže da mu mala površina zapravo i odgovara.

‘Slikanje na maloj površini kamenja mi zapravo odgovara, jer sam u svom načinu slikanja uvijek precizan i uredan, što je veoma loša odlika kada radim sliku na platnu većih dimenzija, pa se zato rijetko upuštam u takav poduhvat. Slikanje na kamenjima je lakši dio posla’, priča Mirza Dugalić.

Kao teži dio posla navodi pronalaženje odgovarajućih podloga i pripremu za slikanje.

‘Lov na kamenja, njihovo čišćenje, sušenje i pripremanje je onaj neumjetnički dio posla, kojem se nikada ne radujem’, objašnjava Mirza kako je lakše naslikati nego izvršiti pripremu za rad.

Nismo odoljeli da Mirzu ne upitamo da li se što zaraditi od umjetnosti i od slikanja.

‘Mislim da bavljenje slikarstvom u Bosni i Hercegovini, jedino može biti isplativo, ako imaš izložbeni prostor u turističkoj jezgri svoga grada. Međutim, to je za umjetnike nekada ograničavajuće, jer motiv tvojih radova u većini slučajeva mora biti razlog posjećivanja turista, pa je tako glavni motiv mojih radova Stari Most’, kaže Mirza.

Kaže da je takav način rada  za umjetnike zapravo  težak, jer se onda kreću tankom linijom između umjetnosti i zanata.

‘Upravo zbog ovoga se ja uvijek trudim uraditi nešto novo, i ako ponavljam dizajn koji mi se najviše prodaje, trudim se da ga osvježim novom bojom, linijom ili nekim drugim elementom.  Osim ovoga, umjetnicima se sve teže boriti sa poplavom, serijski štampane, kineske i turske kič robe, koja, osim što je sve jeftinija, nema nikakve veze sa kulturom i tradicijom Mostara i njegovih građana, ‘ objašnjava nam mladi umjetnik.

Nastavlja da ima i sreće, jer ima i  radnjicu u Starom gradu, i da još uvijek ima ljudi, koji cijene unikatne, ručno naslikane i izrađene radove kojima nije žao izdvojiti malo više novca za nešto izgrađeno ljubavlju i pažnjom.  Uz radionicu, Mirza ima i atelje, kako naziva svoju sobu u stanu, u kojoj je sav namještaj pokapan raznim bojama.

Ipak Mirzi je najzanimljiviji dio bavljenja ovim poslom upoznavanje raznih naroda i njihovih ukusa.

‘Tako znam da Talijani generalno obožavaju crvenu boju, Englezi realistično, Mađari apstraktno. Osim ovoga, prelijep osjećaj je znati da tvoji radovi krase domove na svakom kontinentu na svijetu,’ kaže Mirza.

Kaže da je sve do prošle godine ovo čime se bavi smatrao samo hobijem, ali da je ove godine taj hobi počeo shvaćati i kao posao, uveo radno vrijeme koje, kako kaže, ‘mora ispoštovati bez obzira na bilo šta.’ Takav odnos se,  kaže Mirza, počeo i isplaćivati, jer počeo je od toga ‘da zaradi sebi nešto za kafe’, a sada već može reći da ima i neku plaću.

Internet najbolja ‘izložba’

A ozbiljnije bavljenje s ovim krenulo je tek prije godinu dana, kada je pokrenuo i facebook stranicu naziva ‘Rza Mi Ga Doo‘.

‘Stranicu sam pokrenuo, prvobitno iz razloga jer turisti imaju običaj da fotografiraju radove i stave na internet, pa rekoh, kad su već na internetu, zašto ih ne bih ja prvi stavio’, kaže Mirza

‘Tek sada vidim pravi potencijal stranice, preko koje sam sklopio bezbroj poslova, bilo da su to narudžbe kamenja, video uređivanje tekstualnih spotova za neke mostarske bendove i umjetnike, slike na platnu, razglednice, logoi, crtež/reklama na zidu i tako dalje’, objašnjava Mirza proboj svog rada u virtualni svijet preko facebooka.

Na pitanje o nekim izložbama gdje bi eventualno bolje pokazao šta i čime se bavi i kako radi Mirza kaže: ‘Izložbe nisam imao, niti planiram imati u skorijoj budućnosti, jer mislim da nemam nekakve koristi od njih, zato što živimo u vremenu gdje je internet svima dostupan i samim tim je najbolja izložba’.

Cijene njegovih ‘slika na kamenu’ se kreću od 10 do 50 KM, kaže Mirza, ali svake ‘prijestupne godine’, uradi jedan kamen u koji uložim čitavog sebe,

„Čisto da vidim jesam li napredovao, pa je takav zadnji kamen prodan za 80 KM, američkom državljaninu, reče nam Mirza.

CSI: Mostar 1 i 2

Mirza ima i  mnogo novih planova i ideja na kojima će početi raditi čim prođe ova turistička sezona i tako se spremati za iduću.

Jedan od tih planova je nastaviti raditi na animacijama, što je još jedan od Mirzinih velikih hobija. Mirza je autor parodije na seriju CSI, a koju možete naći na ‘youtube’ servisu.

‘Moja parodija na popularnu kriminalističku seriju CSI: Mostar je primljena odlično i što je još bitnije, meni se sviđa animirati, pa se nadam da ću imati vremena napraviti CSI: Mostar 2, te parodiju na Walking Dead, smještenu, naravno u Mostar, koje planiram već neko vrijeme, ali čekam da mi se raščisti raspored’, kaže Mirza.

Piše: G.S., [email protected]

 

error: Content is protected !!