S dolaskom ljeta konjima na Bilima najveća prijetnja nedostatak vode

Na Bilima je prije nekog vremena iskopano još jedno pojilo, kako bi konji, upravo radi presušivanja pojila, imali još alternativa

Na području Bila, visoravni iznad Mostara, danas živi preko 150 konja raspoređenih u nekoliko krda. U podnožju planine Čabulje i pod otvorenim nebom, prkoseći surovosti prirode, prostranstvima Bila već više od 15 godina lutaju divlji konji.

Niz opasnosti

Iako se svakodnevno suočavaju s nizom opasnosti, u ljetnom periodu im je nedostatak vode najveća prijetnja, dok se zimi javlja problem s hranom. O ovim plemenitim bićima koja obitavaju na visoravni iznad našeg grada, brinu se pojedinci koji imaju za cilj učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se spasio opstanak ovih konja.                

Na facebook stranici ‘Konji na Bilima’ objavljeno je kako zemljano pojilo lagano presušuje te da konji, kada zemljano presuši, odu pojiti na betonsko.

”U tome trenutku vode brzo nestaje, pa je potrebno razmišljati kako osigurati vodu za konje. Nadamo se da će pasti nove količine kiše koja bi dopunila zemljano, betonsko, ali i ostala mala pojila”, objavljeno je na facebook stranici.

Novo pojilo

Naime, na Bilima je prije nekog vremena iskopano još jedno pojilo, kako bi konji, upravo radi presušivanja pojila, imali još alternativa.                              

”Kako smo sami financirali iskop i oblikovanje pojila, pojilo nije preveliko. Zemlju crnicu smo uklonili kako bi došli do nepropusnog sloja, odnosno zemlje crvenice. U najdubljem dijelu već pri malom pljusku možemo vidjeti male količine vode. Plan nam je pokušati još malo produbiti pojilo bez da oštetimo nepropusni sloj.

Cilj je da ovo pojilo “pokupi” vodu koja padne u pljuskovima i rastereti na neki način zemljano i betonsko pojio”, napisano je na facebook stranici ‘Konji na Bilima’ te poručeno svima onima koji žele pomoći u uređenju pojila, da su dobrodošli. Kada vode ponestane u pojilima, ona će se konjima dovoziti u cisternama.   S.P./Dnevni list

 

error: Content is protected !!