Samo potpuna integracija cijele regije u EU služi najboljim interesima Evrope

Opsežnom raspravom te usvajanjem zajedničke Deklaracije koja se odnosi na EU integracije, migracije, digitalizaciju, gospodarstvo odnosno općenito regionalnu suradnju okončan je dvodnevni summit Procesa za suradnju zemalja jugoistočne Europe (SEECP) čime je okončano predsjedavanje Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zahvalio se svim predsjednicima koji su sudjelovali na SEECP-u ističući da BiH završava predsjedavanje koje od nje preuzima Kosovo. Dodaje kako su svi izrazili žaljenje jer nije bio nitko iz Prištine ali ističući kako njihovi razlozi za nedolazak nisu umanjili efekte svega što smo imali.

– Od ovog formata razgovora ne treba odustati iako ima različitih pristupa kako bi on trebao izgledati u budućnosti. Želim kazati kako smo razgovarali o brojnim temama,  a ključno pitanje za regiju je ekonomski rast koji trebamo osigurati. Trgovinska suradnja u okviru regija slabi te je nužno poduzeti sve da se suradnja poboljša, rekao je Dodik.

Zajednička povjerenstva

Kako kaže, opće je uvjerenje svih da je neophodno učiniti sve da se regijom uključi u konkurenciju, a sve kako bi se povećala produktivnost, a to se može učiniti uvođenjem novih tehnologija i digitalizacijom. Dotakao se i pitanja migranata ističući da se na cjelovit način treba riješiti pitanje migracija.

Dodik je na samom summitu kazao kako suradnja u jugoistočnoj Europi nije diplomatska već potpuno sadržajna i konkretna aktivnost. Tako je predložio da se formiraju povjerenstva kako bi se rješavala sva otvorena pitanja među kojima je pitanje granice BiH sa Hrvatskom i Srbijom. Rješenje bi, kako smatra, trebalo biti regionalnog karaktera i uz podršku Europske unije

–  U tom pogledu imamo zastoj i gotovo kao da se ništa ne događa. Predlažem da donesemo jednu izjavu između BiH i Hrvatske, te BiH i Srbije kojom ćemo utvrditi zajednička povjerenstva koje bi mogle da dalje nastave i aktualiziraju ovo pitanjem rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja novinara, potvrdio je kako je predsjednik Turske Recep Tyyip Erdogan tražio izručenje takozvanih gulenovaca, odnosno da Turska ima određene zahtjeve.

To je, kako kaže, bila tema i kada su bili u posjeti Ankari jer oni kroz svoje pravosudne institucije žele riješe to pitanje a koji su vezani za pokušaj državnog udara. On je kazao da se ti ljudi nalaze na prostoru FBiH i da je to stvar federalnih struktura. Što se tiče odnosa s Kosovom, Dodik je kazao kako BiH nije priznala Kosovo, ali da podržava razgovor Prištine i Beograda, odnosno da je spremna prihvatiti što oni dogovore.

– Mi se nećemo sastajati na razini država jer mi ne priznajemo Kosovo. Ono što očekujemo jeste da se vodimo dijalogom Beograda i Prištine te da on definira odnose, rekao je Dodik. Na pitanje o incidentu na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, on je kazao da još nije dobio nikakve dokumente i da se moraju poštivati sve procedure.

Regionalna suradnja i dobrosusjedstvo

Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, poručio je da u regiji jugoistočne Europe postoje brojni izazovi koji se mogu rješavati samo zajedničkim radom kako bi se prevladala pitanja poput migracija, zloupotrebe dvojnog državljanstva, ali i postigao višu razinu pomirenja i poštovanja žrtava proteklog rata.

Istaknuo je da članstvo u NATO i EU imaju ključni značaj za budućnost regije kao i sigurnost i napredak, a unapređenje odnosa u regiji neophodno je zbog zajedničkog djelovanja u smislu migracija, borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, ali i organiziranog kriminala te ilegalne trgovine oružjem.

– BiH veoma posvećena regionalnoj suradnji i politici dobrosusjedstva te za rješavanje međudržavnih nesuglasica i mirim putem uz poštovanje načela međunarodnog prava, a uz to BiH se zalaže za dijalog i traženju rješenja za otvorena pitanja jer je to jedno od temeljnih vanjskih prioriteta BiH, navodi Džaferović.

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, smatra kako se razvijanjem regionalne suradnje i dobrih susjedskih odnosa šalje se jasna poruka da ova regija može biti dijelom integracijskih procesa, a posebno onih procesa koji BiH vode prema članstvu u NATO i EU, u koje se može inkorporirati svaka od zemalja članica SEECP-a. Pozvao je sve sudionike da zajedno učine dodatne napore i pronađu načine da riješe otvorena pitanja, i to u korist svih žitelja, posebno zbog neophodnosti da se održi stabilnost regije i kroz međusobnu suradnju i zajedničke mehanizme održi i lakše kontroliraju nezakoniti migracijski tokovi.

Komšić je pozvao i sve zemlje članice SEECP-a da poštuju presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i na taj način odaju počast svim žrtvama genocida, kao jedan od preduvjeta za izgradnju trajnog pomirenja i povjerenje među zemljama zapadnog Balkana.

error: Content is protected !!