Sanader dobio branitelja po službenoj dužnosti

Zbog nedolaska branitelja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u suđenju za aferu Ina – MOL sutkinja Županijskog suda Maja Stipić Štampar je odgodila raspravu na kojoj su trebali svjedočiti bivši čelnici Ine Davor Štern i Damir Vanđelić, a bivšem premijeru dodijelila je branitelja po službenoj dužnosti, što je on ocijenio kao grubo kršenje njegovih ustavnih prava i temeljnih sloboda

Sanaderovi branitelji Čedo Prodanović i Jadranka Sloković ispričali su svoj nedolazak na sud bolešću. Prodanović je kao razlog nedolaska naveo operaciju, dok je Sloković prije rasprave obavijestila sutkinju kako ima virozu.

Sanader je ustvrdio kako smatra da ne postoje razlozi za postavljanje branitelja po službenoj dužnosti jer njegovi odvjetnici “redovito dolaze na rasprave” te kako im je ovo “prvi nedolazak na sud”.

Sanader: ‘Krše mi se ustavna prava’

“Odluka suda da mi se dodijeli branitelj po službenoj dužnosti apsolutni je presedan jer moji odvjetnici u devet godina, koliko traje ovaj progon, niti jedanput nisu izostali. Kao što je javnosti poznato, ja sam izostajao s rasprava zbog bolesti, no moji branitelji nisu. Budući da je njihov izostanak u potpunosti opravdan, ne razumijem kako je moguće na temelju jednog izostanka odrediti branitelja po službenoj dužnosti. Smatram kako mi se krše ustavna prava, pravo na pošteno i pravično suđenje, jer kako će se branitelj po službenoj dužnosti u 10 dana spremiti za spis koji ima više od 10.000 stranica. Odbacujem da me netko takav brani”, izjavio je Sanader, prenosi Hina.

Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen direktor MOL-a Zsolt Hernadi, iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Suđenje za primanje mita

Riječ je o slučaju u kojem je Sanader ranije zbog primanja mita od Hernadija bio osuđen na 10 godina zatvora, Vrhovni sud je kaznu smanjio na osam i pol godina, ali je presudu u konačnici ukinuo Ustavni sud. Osim za primanje mita od Hernadija, Sanaderu se u prvom postupku sudilo za primanje provizije od austrijske Hypo banke, no postupci su u međuvremenu razdvojeni.

U prosincu 2015. suđenje Sanaderu spojeno je s Hernadijevim slučajem. Hrvatska je za Hernadijem raspisala europski uhidbeni nalog koji njegova država ne želi provesti, čak ni nakon što je Europski sud u Luksemburgu krajem srpnja objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je ispitan u svojstvu svjedoka.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!