”Šantićeve večeri poezije” od 10. do 16. listopada u cijelom Mostaru

”Šantićeve večeri poezije” koje organiziraju SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i SPKUD ”Gusle”  počinju 10. listopada i trajat će do 16. listopada ove godine s bogatim programom na više lokacija u gradu Mostaru.

Predsjednik mostarske ”Prosvjete” sveštenik Radivoje Krulj jučer je na konferenciji za novinare naglasio da su ”Šantićeve večeri poezije” najstarija pjesnička manifestacija u regionu i da se ove godine organiziraju  98. po redu.

”Večeri se u kontinuitetu održavaju od 1920. godine, kada je u Mostaru još za pjesnikovog života, održano ‘Šantićevo veče’, njemu u čast. Od tada, pa sve do danas, manifestacija se održava skoro svake godine. Ovu tradiciju nije prekinuo ni Drugi svjetski, ni posljednji rat u BiH. Ove, 2017. godine su 98. po redu Šantićeve večeri poezije”, reko je Krulj.

Otvaranje

On je naglasio da je 1968. Grad Mostar ustanovio Šantićevu nagradu, a da je dobitnik ovogodišnje Šantićeve nagrade koju sada dodjeljuje SPKD ”Prosvjeta” poznati pjesnik Pero Zubac. Dobitnik je izabran na osnovu mišljenja stručne komisije i jednoglasnom odlukom Upravnog odbora SPKD ”Prosvejta” GO Mostar, a nagrada se sastoji od šantićevog štapa i šešira, te novčanog iznosa od 5.000 KM.

Potpredsjednica mostarske ”Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da  se ovogodišnja manifestacija po prvi put događa na području cijelog grada. ”Do sada se manifestacija održavala u Vladičanskom dvoru, a ove godine smo odlučili da izađemo iz Brankovca u cijeli Mostar i približimo Šantića svima”, istakla je.

Ona je navela da će manifestacija trajati sedam dana, a da Večeri počinju polaganjem cvijeća i pomenom na Šantićevom grobu na Pravoslavnom groblju Bjelušine, nakon čega će u 18 sati uslijediti svečanost otvaranja manifestacije koja će biti održana u Parku Alekse Šantića, a u slučaju lošeg vremena u Ćorovića kući.

Nakon svečanosti otvaranja u 19 sati u Vladičanskom dvoru bit će održano književno večer jednog od najboljih srpskih književnika, Mostarca Vladimira Pištala i promocija njegove knjige ”Sunce ovog dana – Pismo Andriću”. Na promociji će pored Pištala govoriti i njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, književnik Dragan Marjanović i Josip Muselimović kao moderator i suorgaizator promocije ispred Matice hrvatske Mostar.

Program

Druge večeri, 11. listopada u Mostar stiže Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom ”Sinovi umiru prvi”, koja će se igrati u Narodnom pozorištu Mostar u 19 sati.

U četvrtak, 12. listopada u Muzičkom centru Pavarotti održat će se solistički koncert istaknutog srpskog violiniste Jovana  Kolundžije.

Četvrto večer ”Šantićevih večeri” u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u 19 sati bit će održano predstavljanje knjige dr Dejana Ristića „Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941.“  i knjige dr Tatjane Brzulović Stanisavljević „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu“.

Peta večer rezervirana je za pjesnike, a pjesničko večer održat će se u Vladičanskom dvoru u 19 sati.

U nedjelju  15.listopada ”Šantićeve večeri” sele se u Nevesinje gdje će biti održana večer pod nazivom  „Nevesinje, druga Aleksina kuća“ na kojoj će nastupiti  pjesnik Pero Zubac.

”Šantićeve večeri poezije” zatvaraju se u ponedjeljak 16. listopada u 19 sati u Narodnom pozorištu Mostar gdje će biti organizirano večer laureata Šantićeve nagrade pjesnika Pere Zubca u suorganizaciji sa ansamblom ”Mostarske kiše” i dodijeljena Šantićeva nagrada.

Predsjednik SPKD ”Gusle” Radislav Tubić naglasio je da je manifestacija ove godine dobila podršku brojnih institucija i sponzora, a da su generalni pokrovitelji Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srbije.

On je dodao da je ulaz na sve događaje besplatan i pozvao sve zainteresirane da posjete ”Šantićeve večeri poezije”.

error: Content is protected !!