SARA IVELIĆ: “Zbunjoza” u Mostar donosi nesvakidašnju komediju

Umjetnost ne bi trebala imati kompromisa, upravo zato da ponudi novi pogled na stvarnost. Makar to značilo da nas proziva ili poziva da promijenimo okorjele stavove

Večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar bit će izvedena četvrta predstava u konkurenciji 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji se do 29. travnja održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar. Riječ je o predstavi “Zbunjoza” / Perplex, koprodukciji PlayDrame i Gradskog kazališta mladih Split.

U predstavi igraju Nikša Arčanin, Bojan Brajčić, Sara Ivelić i Ana Marija Veselčić.

O predstavi: Bračni par, Eva i Robert, dolazi kući nakon odmora. Biljke u njihovom stanu izgledaju drugačije, pronalaze pismo u kojem stoji da im je električna energija isključena. Ulaze Judith i Sebastian, prijatelji para, koji su trebali brinuti o stvarima dok njih nema. Međutim, oni se u Evinom i Robertovom domu ponašaju kao gazde i izbacuju ih van. Eva i Robert se vraćaju na scenu kao dadilja i sin drugog para. Niz transformacija na pozornici događa se na potpuno neočekivan način i donosi  pred nas ljude koji grčevito žele uspostaviti životnu ravnotežu i sigurnost u stalno promjenljivoj i raspadajućoj stvarnosti. No, sa svakim identitetom koji preuzmu (SS oficir, skijaš, sob, vulkan…) stvarnost će im kliznuti pod nogama dok se njihovo postojanje ne pretvori u kazališnu igru. ”Zbunjoza” je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta. U intervjuu za Dnevni list glumica Sara Ivelić govori o predstavi, snazi umjetnosti, vremenu i nama u vremenu…

Što je to što publici donosi predstava ‘Zbunjoza’?

– Nesvakidašnju komediju nošenu energijom mladih glumaca koji uistinu uživaju u svakom trenutku igre.

”Zbunjoza” je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta. Kako je predstava uspjela pomiriti sve te hirovitosti?

– Mislim da se pretaču jedna u drugu, ili jedna iz druge. U konačnici naši likovi postaju glumci, to jest mi koji jesmo.

Koliko umjetnost ima snage, koliko nam pruža mogućnosti da pogledamo sebe i svoj život, svakodnevicu, iz nekog drugog kuta, pa i da utječemo direktno na stvarnost?

 

– Nama koji smo aktivni sudionici umjetnosti svakako pruža sve navedeno. Umjetnost ne bi trebala imati kompromisa, upravo zato da ponudi novi pogled na stvarnost. Makar to značilo da nas proziva ili poziva da promijenimo okorjele stavove.

Jesmo li u svijetu selfija, brzih vijesti, kratkih postova… ustvari zaboravili na osobnost? Vraća li nas umjetnost samima sebi, svojoj nutrini, osobnosti koju smo zaboravili?

– Internet je potpuno promijenio odnos prema samom sebi. Identitet se rastočio na ono što jesi i ono kako se predstavljaš preko društvenih mreža. Naravno to je individualno, pa se neki tome othrvaju, dok nove generacije čini mi se žive gotovo isključivo pa virtualno. Umjetnost nije nešto što moramo konzumirati, već za njom treba posezati. Problem je kad nestane ta potreba, što ne znači da treba odustati od stvaranja predstava, koje za razliku od čitanja postova s portala traju duže i često trpe predrasude da su staromodne, ali dobru predstavu čovjek pamti cijeli život, a neke članke zaboraviš već kad skočiš u prozor do na browseru.

Koliko je ova predstava upravo u tom smislu i kritika?

– Na neki način možda i jest. Utoliko što u Zbunjozi jedni drugima namećemo identitet, koji tako postaje nestalan poput onog internetskog.

Ima li suradnje među teatrima u regiji? Je li novac prva i osnovna prepreka za više i bolje?

– Bojim se da nas upravo novac dijeli od većeg broja gostovanja i suradnji. Nažalost, u ovom kulturnom sektoru koji bi trebao bit lišen-rođak rođaku, brat bratu, čini se da je jedini kriterij za dogovore-cijena predstave (da je što jeftinija) i na čiju je preporuku, što najčešće nije stvaran pokazatelj kvalitete nekog projekta.

Radujete li se izvedbi predstave ‘Zbunjoza’ u Mostaru?

– Naravno! To nam je prvo gostovanje van granica Hrvatske!

Mostarska liska njeguje duh, liskaluk, komediju… Koliko je baš za današnje vrijeme važna komedija, satira, smijeh, duh…?

– Komedija je uvijek važna, zato što kroz smijeh lakše prihvaćamo svoje i tuđe mane. Nije slučajno što smo mi ‘Balkanci’ toliko satirični, pa znamo kakve su nam vlade i političari-za plakanje, zato se toliko i smijemo.

Što mislite – dolaze li bolji dani za općenito kulturu u regiji, da li ih i ptica liska iz Mostara navješćuje?

– Svakako je lijepo da postoje festivali kao što je vaš, koji njeguju kulturu, ali moram priznati da sam poprilično pesimistična po pitanju napretka.

Za kraj poziv publici – zašto da dođu u Narodno pozorište Mostar i pogledaju predstavu ‘Zbunjoza’?

– Zbog svega navedenog! (smijeh)

 

 

error: Content is protected !!