Šarec priznaje teškoće u koaliciji, zahtijeva nalaženje kompromisa

Slovenski premijer Marjan Šarec priznao je u ponedjeljak u parlamentu da se njegova koalicija nalazi pred teškoćama, što bi moglo biti “početak njenog kraja” ako ne dođe do kompromisnih rješenja.

 U koaliciji je pet stranaka i teško ih je sve uskladiti, kazao je Šarec na početku parlamentarne rasprave o proračunima za sljedeće dvije godine, oko čega je u koaliciji došlo do napetosti, te dodao da su potrebni kompromisi.

 “Ako spremnosti za to nema, onda se zna kakve su opcije”, izjavio je Šarec, koji je još u nedjelju na svom Facebook profilu spominjao opciju formiranja neke druge koalicije, dok je isključio mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora pojasnivši da to većini stranaka u sadašnjem sazivu parlamenta ne bi odgovaralo.

 Na pitanja novinara o tome približava li se vlada stanju kad je potrebna njena rekonstrukcija, eventualno preslagivanje koalicije ili su pred vratima novi izbori, Šarec je neodređeno kazao da bi to mogao biti “početak kraja” stanju i napetostima koje su sada prisutne u koaliciji i pozvao na dijalog i kompromisna rješenja.

 Napetosti u Šacerovoj petočlanoj koaliciji lijevog centra izbile su krajem prošlog tjedna, a uglavnom su vezane na proračunsku potrošnju, te različite želje stranaka koje je podržavaju.

 Stranka Ljevica (L), koja formalno nije u koaliciji, ali manjinskoj vladi sa svojih devet zastupnika osigurava većinu u parlamentu, u petak je najavila da će glasovati protiv proračuna jer je “antisocijalno” usmjeren te da će glasovati i protiv seta poreznih zakona koju je predložila vlada jer koriste “kapitalu i srednjoj klasi”, a ne najsiromašnijima.

 S Ljevicom se djelomice solidarizirala i stranka Socijalnih demokrata (SD), dok je predsjednik Stranke umirovljenika (DESUS) i ministar obrane Karl Erjavec najavio da će njihovi zastupnici pri usvajanju proračunskih dokumenata uložiti amandmane koji bi mirovinskoj blagajni osigurali dodatnih 50 milijuna eura godišnje, premda je dogovor u koaliciji bio suprotan.

 Sve to moglo bi otežati djelovanje Šarecove vlade u kritičnom razdoblju jer je rasprava o proračunskim dokumentima počela u ponedjeljak, a o proračunu za sljedeću godinu prema očekivanjima će se glasati u studenome.

 Šarec je u ponedjeljak na početku proračunske rasprave u parlamentu kazao da je predložena proračunska potrošnja za 2020. godinu od 10,35 milijardi eura maksimalno moguća, ali još uvijek izbalansirana i u skladu s fiskalnim pravilom Europske unije, dodavši da su neki kompromisi sa sindikatima i strankama koje ga podržavanju mogući, da bi se proračun prihvatio, ali da su u suprotnom moguće i druge opcije, poput neke druge prijelazne vlade.

 Šarec je kazao da još nije odlučio o mogućnosti da prilikom završnog glasovanja o proračunu za iduću godinu istovremeno stavi na glasovanje i povjerenje svojoj vladi, čime bi pokazao da ne pristaje na eventualne iznude koalicijskih partnera, ali i nekih sindikata javnog sektora koji u kritičnom trenutku za vladu traže povećanje plaća, prenosi Hina.

error: Content is protected !!