Sastanak o budućnosti zapadnog Balkana i ljudskim pravima sutra u Sarajevu

Sastanak visokog nivoa “EU budućnost zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima” (“EU EU Future for Western Balkans – Speak Truth To Power”) bit će održan u četvrtak, 10. oktobra u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil beg Zulfikarpašić, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo.

Domaćin je Fondacija društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo u saradnji sa predsjednicom Robert F. Kennedy Fondacije za ljudska prava (RFK HR) Kerry Kennedy i Nizami Ganjavi međunarodnim Centrom (NGIC).

Skup će biti posvećen integraciji zapadnog Balkana s aspekta ljudskih prava gledano iz EU i NATO perspektive, ali i ugla Bosne i Hercegovine.

Uvodna izlaganja će imati član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić te predsjednik Međureligijskog Vijeća BiH i predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci.

Od stranih učesnika, pored predsjednice Kennedy, na skupu će se obratiti i bivši premijer Belgije Yves Leterme te bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Skup je također i prilika da se razgovara o incijativi za obrazovanje o ljudskim pravima koja je namijenjena izgradnji buduće generacije lidera i aktivista za ljudska prava. Koristeći priče i iskustva o ljudskim pravima iz cijelog svijeta, RFK HR pruža mladim ljudima potrebne alate da se suprotstave i govore protiv najstrašnijih zloupotreba i kršenja ljudskih prava u svijetu, navodi se u saopćenju.

error: Content is protected !!