SBB, DF i SDA sve dogovorili od vrha do dna: Na čelu Vlade Kantona Sarajevo prvi put Hrvat?

Predsjednici Stranke demkratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić i Demokratske fronte Željko Komšić su na današnjem sastanku, na kojem je razgovarano o formiranju vlasti u BiH, postigli dogovor koji su i potpisali.

Izetbegoviće je nakon sastanka izjavio novinarima da je konačno napravljenja jedna koheretna koalicija, probosanska komponenta, od države preko Federacije BiH do kantona, uključujući i Kanton Sarajevo, Zeničko-dobojski kanton, Hercegovačko-neretvanski itd.

Sva tri lidera izrazala su zadovoljstvo zbog postizanja dogovora.

Nakon sastanka, na pres-konferenciji je prezentovana i raspodjela ministarstava.

“Imamo dobro ime za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajevo za premijera, a sada ga neću izgovoriti. Bićemo svi zadovoljni. Napravićemo iskorak u odnosu do sada. Kada je u pitanju država, ministar inostranih poslova je iz SDA Bisera Turković, Fahrudin Radončić dobija poziciju ministra sigurnosti, a Sifet Podžić će biti u Ministarstvu odbrane. Četiri zamjeničke pozicije bi pripale SDA”, istakao je Izetbegović.

Naveo je da će premijer Kantona Sarajevo biti zajednički kandidat. Kako se neslužbeno saznaje, kandidat za novog premijera Kantona Sarajevo je Mario Nenadić, član SBB-a, i on će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a, piše N1.

Nenadić je u Vladi Kantona Sarajevo, između 2014-2018. ispred SBB-a bio ministar pravde, koji je uspio da donese 19 zakona u KS. Prvi put, na čelu Vlade KS bit će Hrvat.

O roku za formiranje Vlade KS je kazao kako je dogovoreno da svi zajedno podrže budžet i da se onda krene u realizaciju nove vlade.

Na pitanja novinara da li su imali sastanke sa novim predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, kazali su da nisu ali da očekuju da će se uskoro i to desiti kako bi se završio taj zvanični dio te da će u ponedjeljak dostaviti imena Tegeltiji.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je odgovarao i na pitanje u vezi sa napadom dok je zajedno sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem boravio u Afganistanu.

“To je ratna zona, tako da su sve situacije očekivane, i ono što smo tamo doživjeli je bilo za očekivati. Svi su bezbjedni. Želim posebno naglasiti da naši momci i djevojke koji su u borbenoj misiji, vjerovali ili ne, ljudi kojima se BiH treba ponositi. Kao neko ko je bio u ratu, ja takvo nešto nisam vidio – takav nivo koordinacije, obavljanja dobrog posla. Napad je bio blizu mjesta gdje smo mi bili smješteni. U pitanju je bio bombaš samoubica, a savezničke snage su reagovale kako treba. Ponavljam, ništa nije bilo što niste mogli očekivati, ništa što je vanredno”, komentarisao je Komšić.

Na pitanje postavljeno Radončiću kako riješiti migrantsku krizu, lider SBB-a je kazao kako migrantska kriza nije odgovornost jednog čovjeka, jednog ministarstva, pa čak ni države.

“Radi se o interkontinalnom problemu. Iz Pakistana koji dolaze koriste BiH kao kanal da dođu u Evropsku uniju. To je ogromni izazov za cijelu BiH i tom problemu će se prilaziti interdisciplinarno”, istakao je Radončić.

9 thoughts on “SBB, DF i SDA sve dogovorili od vrha do dna: Na čelu Vlade Kantona Sarajevo prvi put Hrvat?

 • prosinac 13, 2019 at 1:17 pm
  Permalink

  Neće dugo biti ova trojka! Sarajevo će pokazati zube za par dana! Ovi sa DF-ovci sa Željkom misle daće im biti oprošteno? Nikada!

  Reply
  • prosinac 13, 2019 at 3:32 pm
   Permalink

   Đaba vama DF- ovci koji ste se borili kada ste se udružili sa podrumašima, minhenskom brigadom i poglavnicima logora po Zapadnoj Bosni! Mislite da ste bolji od ovih koje napadate. Za koga ste glasali kada je u pitanju bio Nikola Poplašen?

   Reply
 • prosinac 13, 2019 at 2:05 pm
  Permalink

  Nekada su SRBI bili vecina u Sarajevu.GENOCID 1914-1941-1991 Smrt BIH Fasizmu.

  Reply
  • prosinac 13, 2019 at 3:31 pm
   Permalink

   Srbi nikada nisu bili večina u Sarajevu. To je amo opet jedan mit iz vreće srbijanskih agresora. Sem toga Srbijanci nikada nisu imali vlast u Bosni. N I K A D A! A tek u Š E H E R U nikada!

   Reply
   • prosinac 13, 2019 at 3:49 pm
    Permalink

    U Sarajevu Mostaru i cijeloj BIH od pamtivjeka Srpskoj i vlasnici imovine i zemlje 64% (1991g) Islam je tek sa 💀smanlijama ovde dosao.

    Reply
 • prosinac 14, 2019 at 10:12 am
  Permalink

  covicu budi mudonj pa udi u vlast sa ovom bagrom ako smijes

  Reply
 • prosinac 14, 2019 at 7:29 pm
  Permalink

  Je li jasno bar sada da je i Komšić bošnjački član predsjedništva. Svrstava se u bošnjačku koaliciju i dijeli dio vlasti koja pripada Bošnjacima. Ako je, kako se predstavlja, hrvatski član predsjedništva, zašto ne dijeli vlast koja pripada Hrvatima. Sada su, mislim, svima napokon, oči otvorene.

  Reply
 • prosinac 15, 2019 at 9:12 am
  Permalink

  Prvi puta Hrvat predsjednik vlade KS, mozda Hrvat koliko i Komsic. Istina uvijek izadje na vidjelo, pa ce i njegova

  Reply
 • siječanj 8, 2020 at 2:18 am
  Permalink

  After research just a few of the weblog posts in your web site now, and I actually like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site record and will be checking back soon. Pls take a look at my site as nicely and let me know what you think.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!