SDA: Ako odvede zemlju u krizu, Dodik će izvući deblji kraj

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je jedino rješenje za prevazilaženje trenutnih zastoja u procesu euroatlantskih integracija i uspostavi novog saziva Vijeća ministara usvajanje modificiranog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

– ANP, čiji sadržaj će zadovoljiti sve strane u BiH, i čije će provođenje biti kredibilno, potrebno je usvojiti bez odgađanja. To je zakonska obaveza, ali i dio sporazuma koji su potpisali stranački lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Odbijanja dijaloga i kompromisnog rješenja imat će negativne posljedice za proces formiranja Vijeća ministara i za nastavak euroatlanskih integracija, kao i za ukupnu situaciju u BiH – upozoravaju iz SDA. 

Iz te stranke ističu da ukoliko odbije kompromisno rješenje, Dodik će pokazati da ne poštuje Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje je sam potpisao, i bit će u potpunosti odgovaran za sve posljedice koje će nastupiti. 

– Njegova najava da će odlukom entitetske skupštine pokušati osporiti nadležnost Oružanih snaga, SIPA-e, pravosuđa i drugih institucija predstavlja direktan udar na Ustav i prijetnju stabilnosti i miru u BiH. To mora biti i najozbiljniji alarm OHR-u i članicama Vijeća za implementaciju mira, kako bi na vrijeme upozorili vlade svojih zemalja i Vijeće sigurnosti UN-a i spriječili antidejtonske aktivnosti. 

Ako Dodik odluči da krene u teško kršenje Ustava i zakona, odvest će zemlju u stanje haosa i najveću krizu od Dejtona do danas, i sigurno ugroziti stabilnost u BiH i regionu. Posljedice takvog razvoja događaja bile bi teške za sve, ali Dodik mora biti svjestan da će upravo on izvući najdeblji kraj u svemu tome – ističu iz SDA, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću te stranke. 

One thought on “SDA: Ako odvede zemlju u krizu, Dodik će izvući deblji kraj

  • kolovoz 15, 2019 at 9:55 am
    Permalink

    Od ukupnog broja građana BH glasa njih oko 50%. Od toga ovi dobiju pa, recimo, 150000 glasova ( ili manje ) i onda imamo situaciju da 7 do 10% građna koji su izabrali ove opcije, maltretira sve ostale. Pola nacije trpi torturu šačice amoralnih delikvenata koji su spremni na sve da bi ostvarili privatni interes.
    Je li ovo demokratija ?

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!