SDA: Dom naroda mora hitno usvojiti proračun

 Stranka demokratske akcije (SDA) traži hitno usvajanje proračuna Federacije BiH, najkasnije do 10. veljače.

– Smatramo da to može uraditi i aktualni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH, ukoliko se u skorije vrijeme ne završi proces imenovanja delegata za novi saziv – priopćeno je iz te stranke.

U saopćenju se navodi da, u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH o kontinuitetu institucija, tzv. „stari sazivi“ imaju puni legitimitet i legalitet da donose odluke, sve dok se ne konstituiraju novi sazivi.

Stoga, SDA poziva predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta FBiH Lidiju Bradaru (HDZ) da do 10. veljače sazove sjednicu kako bi budžet Federacije za 2019. godinu bio usvojen.

Iz SDA navodi da je nedopustivo da se usvajanje budžeta koristi za bilo kakva politička uslovljavanja i svako dalje odgađanje predstavljalo bi opasno političko poigravanje, s nepredvidivim posljedicama.

– To je pokazala i situacija u sredinama ugroženim poplavama, gdje zbog neusvajanja budžeta Civilna zaštita FBiH nije mogla da iskoristi sve kapacitete kako bi pomogla građanima čiji su životi i imovina ugroženi elementarnim nepogodama – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je opravdana i sve veća uznemirenost najugroženijih kategorija građana, kojima je socijalna podrška iz budžeta FBiH jedini izvor primanja i od čega ovisi egzistencija njihovih porodica.

U skladu s povjerenom odgovornošću i obavezama prema građanima, SDA poziva i sve druge političke subjekte u Federaciji da podrže hitno usvajanje budžeta – priopćeno je iz te stranke.

error: Content is protected !!