SDA, HDZ BiH, DF, SBB, SNSD i DNS ŽIVE OD LAŽNIH OBEĆANJA: Vijeće ministara BiH nije ispunilo niti jedno obećanje u prvih 100 dana rada!

U prvih 100 dana svog rada Vijeće ministara BiH provodilo je aktivnosti na ispunjavanju 39 od ukupno 209 obećanja koliko ih je dalo 6 partija na ovom nivou vlasti uoči posljednjih Općih izbora 2018. godine. U ovom periodu niti jedno dano obećanje nije ispunjeno u potpunosti, pokazao je to monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja partija na vlasti na državnom nivou koji provodi inicijativa Istinomjer.

SDA i DF najviše obećavali

Vijeće ministara BiH formirano je tek 23. prosinca 2019. godine, od strane šest političkih partija, skoro 15 mjeseci nakon održanih Općih izbora u listopadu 2018. godine: Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS). Tokom prvih 100 dana svog rada Vijeće ministara BiH održalo je tek četiri redovne i osam vanrednih sjednica, od kojih je šest održano u periodu nakon 5. ožujka, kada je u BiH registriran prvi slučaj zaraze novim korona virusom.

Najviše obećanja na ovom nivou vlasti u svojim programima dali su SDA (89) i DF (87), dok su ostale partije dale mnogo manji broj obećanja: SBB (11) , HDZ BiH (9), DNS (9) i SNSD (4). Najviše obećanja sa ocjenom započeto u prvih 100 dana rada Vijeća ministara imaju SDA (16) i DF (15); HDZ BiH i SBB imaju po tri, dok je po jedno obećanje SNSD-a i DNS-a dobilo istu ocjenu.

Važno je napomenuti da SNSD nije imao program za Opće izbore 2018. godine te je njihova obećanja Istinomjer prikupio tokom izborne kampanje iz javnih istupa zvaničnika ove stranke. Inače četiri obećanja ove partije odnose se na odbijanje daljeg napretka ka članstvu u NATO savezu, ukidanje ureda Visokog predstavnika u BiH kao i odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

Najviše obećavali o ekonomiji

Najviše obećanja damo je u oblasti Ekonomije (85), a slijede oblasti Državnog uređenja sa 45 i Vanjska politika sa 38 danih obećanja. U oblasti Pravne države Istinomjer prati realizaciju 28 obećanja, dok je najmanje obećanja iz izbornih programa partija koje sudjeluju u radu Vijeća ministara BiH vezano za oblasti Obrazovanja (8) i Socijalne politike (5), u kojima se u prvih 100 dana rada nisu provodile nikakve aktivnosti, te su i sva obećanja u spomenutim oblastima dobila ocjenu “nije započeto”.

U ovom periodu Vijeće ministara BiH najviše je radilo na realizaciji obećanog u oblastima Vanjske politike i Ekonomije.

U oblasti Vanjske politike Vijeće ministara BiH je provodilo aktivnosti koje su uticale na 21 obećanje, te su ona ocijenjena kao započeta. Među njima su se našlo više obećanja o suradnji sa NATO savezom, obećanja koja se odnose na suradnju s dijasporom, ali i obećanja o suradnji sa susjednim državama na polju sigurnosti. Od obećanja na kojima nisu provođene aktivnosti mogu se izdvojiti rješavanje problema putnih isprava i olakšavanje poslovanja sa Kosovom, uspostava Ministarstva za dijasporu u okviru Vijeća ministara BiH, usvajanje Strategije i Zakona o suradnji sa iseljeništvom i druga.

U oblasti ekonomije 11 obećanja ocijenjeno je kao započeto, a među njima su se našla obećanja o nastavku izgradnje koridora Vc, nastavku procesa strukturnih prilagodbi i reformi u ekonomskom sistemu, povećanju državnog Budžeta, ulaganju u infrastrukturu, ali i druga. Međutim, veći dio obećanja u ovoj oblasti, njih 74 dobilo je ocjenu “nije započeto”, a neka od tih obećanja su uvođenje diferencirane stope PDV-a, formiranje fonda za razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća, osiguranje pune ravnopravnosti stranih i domaćih investitora, donošenje zakona o koncesijama kao i Zakona o javnim dobrima, usvajanje Zakona o turizmu, ali i usvajanje brojnih strategija.

Pet obećanja u oblasti Pravne države ocijenjeno je kao započeto, a među njima se našlo i obećanje o odlasku stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH, s obzirom da su klubovi poslanika SNSD-a i HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u veljači 2020. godine u proceduru uputili Prijedlog zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH.

U ovoj oblasti provođene su aktivnosti na povećanju transparentnosti javnih nabavki, poboljšanju položaja žena i mladih, ali i na uvođenju principa kriznog planiranja i upravljanja kriznim situacijama.

Dva obećanja u oblasti Državnog uređenja koja su ocijenjena kao započeta su obećanja o podizanju transparentnosti javne uprave i njenom otvaranju za građane.

Monitoring Istinomjera pokazao je da Vijeće ministara BiH u prvih 100 dana svog rada nije provodio aktivnosti na realizaciji većine danih obećanja, ali i da su provođene aktivnosti koje tek u manjoj mjeri doprinose konačnoj realizaciji obećanog. Period nakon samog formiranja vlasti na državnom nivou bio je obilježen političkim blokadama, koje su tek u određenoj mjeri suspendirane nakon pojave pandemije novog korona virusa u BiH. O tome koliko je Vijeće ministara zaista bilo aktivno najbolje govori podatak da su u prvih 100 dana rada održane tek 4. redovne sjednice ovog organa izvršne vlasti u zemlji.

Izvor: Istinomjer.ba

error: Content is protected !!