SDA i HDZ ponovno ‘zaboravili’ na mostarsku ‘Središnju zonu’

Kako stvari stoje, u prijedlogu koji je upućen u parlamentarnu proceduru ni dalje se ne rješava problem građana iz tzv. Središnje zone Grada Mostara. Naime, iako je bilo riječi da će se birači iz ovog dijela Mostara moći ‘opredijeliti’ u kojoj će od susjednih izbornih područja moći ostvariti svoja biračka prava, ovo pitanje u upućenom prijedlogu uopće nije definirano

Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona vezanih za promjenu izbornog modela za grad Mostar upućen je u parlamentarnu proceduru, a potpisali su ga zastupnici SDA i HDZ-a BiH. Prijedlog je potpisalo 14 zastupnika ove dvije stranke.

Ranija izborna pravila, koja su presudom 2010. proglašena neustavnim, davala su sa svih šest gradskog područja po 3 vijećnika. Novim dogovorom SDA i HDZ-a sad je to izmijenjeno na način da se iz gradskog područje Sjever biraju dva vijećnika, iz Starog Grada pet, iz Jugoistoka dva, iz Juga dva, iz Jugozapada 7, a iz Zapada četiri.

Ranija raspodjela vijećnika koji se biraju s gradskih područja davala je 9 sa jedne, a 9 s druge ‘strane’ grada. Sadašnja daje 9 sa uvjetno rečeno “istoka” i 13 sa “zapada”….Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

error: Content is protected !!