SDA Mostar se oglasila o Aluminiju

Pažnja javnosti je ovih dana s pravom usmjerena u pravcu Aluminijskog kombinata iz Mostara, u kome je obustavljena proizvodnja nakon isključivanja s električne mreže zbog ogromnih dugovanja kompanije, priopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije Mostar.

Javnost Mostara i Bosne i Hercegovine je posebno zainteresovana sa sudbinu zaposlenih radnika u Aluminiju, pogotovo nakon njihovih protesta i otvorenog prozivanja za počinjeni kriminal. Nadamo se da će pravna država konačno zaživjeti i u ovoj kompaniji i istražiti kako su nastali dugovi, ko je za to odgovoran i ima li u svemu tome kriminala.

Svakako podržavamo da se zaštite interesi aktuelnih radnika Aluminijskog kombinata, ali ujedno pozivamo nadležne organe i javnost da cijelom problemu ne pristupaju selektivno, jer u problemu nisu samo sadašnji radnici ove kompanije, nego i stotine njih kojima je radno mjesto već godinama praktički oteto i to samo na osnovu nacionalne pripadnosti.

Ugroženi aktuelni zaposlenici Aluminija u problemu su tek zadnjih dana, dok njihove otpuštene kolege, mahom Bošnjaci i Srbi, taj problem žive već decenijama.

Zato pozivamo sve nadležne organe i Vladu Federacije BiH da u nastojanjima pronalaska rješenja za Aluminijski kombinat u Mostaru obavezno i bez ikakvog daljeg odlaganja uvrste i pitanje nepravedno otpuštenih radnika Bošnjaka i Srba, kojima se godinama gaze njihova elementarna ljudska prava.

Definitivno gašenje Aluminijskog kombinata u Mostaru bila bi privredna katastrofa, ali bi još veća katastrofa bila ukoliko bi nekadašnji radnici, nakon decenija nepravdi i diskriminacije, postali zapravo jedini pravi gubitnici, kaže se u priopćenju SDA Mostar.


3 thoughts on “SDA Mostar se oglasila o Aluminiju

 • srpanj 16, 2019 at 12:09 pm
  Permalink

  Politička demagogija i ubiranje poena na stečaju Aluminijuma. Zar ista ta SDA nije mogla pomoći, npr. radnicima druge nacionalnosti koji su otpušteni u tužbi pred međunarodnim sudom za ljudska prava. Da se nije desilo ovo sa Aluminijumom sada, da li bi se ikada oglasili?
  Osim toga iz iskustva znam da su se i kadrovi SDA pokazali kao “vrhunski menadžeri “u procesu uništavanja firmi te pokazali visoki stepen odgovornosti. Da nije tragično bilo bi smiješno!

  Reply
 • srpanj 16, 2019 at 12:50 pm
  Permalink

  nemojte se vise petljati moe vas gradjani BiH , kada se vi upetljate , propast je neminovna .. ovo vazi za sve stranke ….. pa vas pustiti u Svajcarsku, Svedsku, Japan , Kuvajt, Katar …. i oni bi na prosijacki stap spali

  Reply
 • srpanj 16, 2019 at 3:42 pm
  Permalink

  Mostarski Aluminijski kombinat je bio jedna od najboljih firmi bivse JUGOSLAVIJE a danas u “Novom svjetskom poretku i demokraciji” nestade gigant.Smrt FASIZMU.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!