SDP BiH uvodi funkciju zamjenika predsjednika i dijelom ukida načelo “jedan član – jedan glas”

Glavni odbor SDP-a BiH bi na sjednici u subotu, 18. svibnja, razmatrati pripreme za 7. Kongres stranke, održavanje kojeg je zakazano za 8. lipanj, ali i izmjene stranačkog Statuta, jedna od suštinskih je uvođenje funkcije zamjenika predsjednika SDP-a BiH. U Nacrtu izmjena Statuta, uvid u koji je imao portal Klix.ba, u članku 56. se dodaje i ta funkcija, a koja je, prema svemu sudeći, namijenjena Denisu Bećiroviću. Tako, prema predloženoj izmjeni Statuta, u slučaju odsutnosti ili spriječenosti predsjednika SDP-a BiH, sjednicu saziva zamjenik predsjednika.

Još jedna od suštinskih izmjena Statuta je i ona kojom se ukida načelo “jedan član – jedan glas” za niže razini. Kako navodi Klix, konkretno se predviđa da se samo predsjednika stranke bira po načelu “jedan član-jedan glas“, a predsjednike teritorijalnih organizacija na izbornim konferencijama teritorijalnih organizacija.

Time se uvelike staje ukraj demokratskoj praksi koja je proteklih godina odlikovala SDP BiH, a po kojoj su izabrani i Nermin Nikšić za predsjednika SDP-a BiH te Denis Bećirović za kandidata stranke za Predsjedništvo BiH.

Također, u Statut se kani ugraditi i odredbe prema kojima se iz članstva SDP-a može brisati svakog člana stranke zbog aktivnog sudjelovanja u negativnoj kampanji drugih političkih stranaka ili drugih krugova koji vode negativnu kampanju protiv SDP-a BiH i njegovih članova, imenovanja na funkcije putem drugih političkih stranaka bez znanja i suglasnosti nadležnih tijela stranke te javno izrečenih uvreda koje narušavaju ugled SDP-a BiH.

error: Content is protected !!