SDP neće podržati Zakon o akcizama i poskupljenje goriva

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH potvrđeno je opredjeljenje SDP-a da partija neće podržati novi Zakon o akcizama i najavljeno poskupljenje goriva.

U saopćenju SDP-a se navodi da činjenica da vladajuća koalicija nije utvrdila način raspodjele sredstava od uvećanja akciza ukazuje na to da će sredstva biti utrošena za krpljenje budžetskih rupa i financiranje predizbornih „reklamnih akcija“ vlasti.

Predsjedništvo SDPBiH smatra apsolutno neprihvatljivim ocjene dužnosnika HDZ-a BiH o tome da inicijativa o redefiniranju statusa županija i smanjenju javne administracije predstavlja ugrožavanje bilo koje kategorije stanovništva, osim privilegiranih stranačkih kadrova.

– Priče o izmjenama Izbornog zakona BiH bez iznošenja konkretnih prijedloga, uz potpuno zanemarivanje pitanja implementacije desetina drugih presuda najviših sudskih instanci, koje nisu po volji HDZ-u BiH, Predsjedništvo SDPBiH smatra samo novim u nizu igrokaza s ciljem homogenizacije biračkog tijela i osiguranja povlaštenog izbornog tretmana za vladajuće nacionalne stranke – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je na sjednici još jednom pozvana Vlada FBiH da ubrza postupak zaštite radnika i dobavljača Agrokora u BiH, jer „isprazni sastanci ne nude konkretna rješenja krize“. Za to vrijeme i dalje se gomilaju dugovi prema dobavljačima od posrnulog hrvatskog koncerna, a radnici i dalje strahuju za svoja radna mjesta.

– Zatražena je što hitnija istraga nadležnih institucija povodom posljednjeg prisvajanja državnih resursa od porodice Izetbegović. Korištenje službenog vozila Predsjedništva BiH, kupljenog novcem građana, u svrhe prevoza supruge Bakira Izetbegovića, po ustaljenom feudalnom mentalitetu SDA, šamar je cjelokupnom društvu. Ovakva bahatost je bez premca, ali i očekivana, jer je očigledno da u SDA-u narodno smatraju samo svojim – navodi se u priopćenju SDP-a.

Osuđena je i nedavna smjena predsjedavajuće Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Draženke Subašić, čime su sada premijer i predsjedavajući Skupštine kantona iz reda bošnjačkog naroda. Ovim činom je još jednom potvrđeno zajedničko djelovanje SDA i HDZ, u smjeru kreiranja etnički čistih teritorija i podjele države po nacionalnom prinicipu – rečeno je iz SDP-a nakon sjednice Predsjedništva te stranke.

error: Content is protected !!