SDP: SDA i HDZ podijelile Aluminij po nacionalnom ključu

Na konstituirajućoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH razmatrana je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, kao i o daljnji koraci u radu partije.

 Predsjedništvo SDPBiH osvrnulo se na aktuelnu političku situaciju, koja je ocijenjena katastrofalnom, prvenstveno zbog toga što ni nakon devet mjeseci od održanih opštih izbora u BiH nije formirana vlast na federalnom i državnom nivou. Vlast, osim u nekoliko kantona, ni na ostalim nivoima ne funkcionira, dok se ni u Predsjedništvu BiH ne mogu dogovoriti oko ključnih stvari bitnih za interese Bosne i Hercegovine.

Očigledno je da je cilj SDA-HDZ-SNSD koalicije bilo da preuzmu kontrolu nad domovima parlamenata i tako blokiraju sve procese formiranja vlasti. Ne treba ni zaboraviti činjenicu da zahvaljujući SDA-u, HDZ i SNSD imaju potpunu kontrolu nad državnim Domom naroda, što proces formiranja vlasti dodatno otežava, saopćeno je iz SDP-a.

Članovi Predsjedništva SDP-a posljednji sastanak Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, na kome je ponovno iskazana nikad zaustavljena kemija između SDA i HDZ, ocjenjuju kao predstavu za javnost, pogotovo dio koji se odnosio na stanje u mostarskom Aluminiju.

Predsjedništvo SDP-a smatra da su ove dvije stranke već davno dogovorile podjelu ovog poduzeća po nacionalnom ključu, negirajući državnost u temelju, jer bez stvarne kontrole Federacije nad ključnim poduzećima stvaraju se etnoteritorijalne i nevidljive samoupravne oblasti. Aluminij je, uz pomoć SDA, žrtva HDZ-a, a to je nešto na što je SDP-e opominjao godinama unazad. 

Ponovni pokušaj aktiviranja spora od Predsjedništva BiH oko Pelješkog mosta i blokade Milorada Dodika, još je jednom potvrdio ono što je SDP-e nebrojeno puta govorio. Ne postoji mogućnost saradnje nacionalnih stranaka koja na kraju neće završiti u blokadi i protiv interesa Bosne i Hercegovine. Posljednji Dodikov potez posljedica je dogovora sa Draganom Čovićem, koji će preskupo platiti vlasnici države Bosne i Hercegovine, a to su njeni građani, navodi se u saopćenju. 

 Predsjedništvo SDPBiH je dalo podršku radu organa koji su u proteklom periodu pokazali da ključne odluke i principi SDP-a ne mogu biti dovedeni u pitanje zbog nezaježljivih ambicija određenih pojedinaca i njihovih dogovora s nacionalističkim strankama, a sve zbog ostvarivanja ličnih finansijskih interesa.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!