SDPBiH: Dramatično srozavanje preostalog međunarodnog ugleda BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) smatra da “novo brukanje države na međunarodnoj sceni ponovno pokazuje neozbiljnost i nezainteresovanost Predsjedništva i Vijeća ministara BiH za stvarne strateške interese države”.

 – Činjenica da smo jedna od rijetkih država koja neće imati delegaciju na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu predstavlja skandalozan propust i uvredu građana Bosne i Hercegovine, posebno imajući u vidu brojne sigurnosne izazove s kojim se naša zemlja susreće – ističu u saopćenju iz SDP-a.

U posljednje dvije godine, navode dalje, svjedočimo dramatičnom srozavanju preostalog međunarodnog ugleda naše države.

– To je posljedica s jedne strane loših namjera pojedinih političara i stranaka, te nepismenosti drugih članova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara u vezi međunarodnih odnosa i vanjske politike uopće. Činjenica da se za savjetnike za vanjsku politiku u Predsjedništvu BiH imenuju podobni kadrovi sa ‘jaranskim’ referencama, bez ikakve naobrazbe i iskustva u oblasti međunarodnih odnosa dodatno doprinosi lošem, odnosno nikakvom strateškom pristupu ovoj oblasti. Isti pristup je i pri imenovanju kadrova u Vijeće ministara BiH – navodi SDPBiH.

Još jednom se pokazuje, kako navode iz SDP-a, “da se međunarodna politika ne može voditi kvazipatriotskim parolama, nego isključivo osmišljenim strateškim pristupom, savjesnim radom i znanjem, sa kojim su članovi Predsjedništva BiH i Vijeća ministara više nego deficitarni”.

 – Međunarodna konferencija o sigurnosti je najbolji primjer kako nesposobni i nestručni političari mogu cijelu državu učiniti nerelevantnom. Pokazuje se da politička kriza u BiH nije rezultat samo jednostranog destruktivnog ponašanja zlonamjernih političara, nego općeg nesnalaženja, diletantizma i nekompetentnosti vladajućih struktura na svim stranama – smatraju iz SDP-a BiH. 

One thought on “SDPBiH: Dramatično srozavanje preostalog međunarodnog ugleda BiH

  • ožujak 24, 2020 at 11:52 am
    Permalink

    My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a few of the subjects you write with regards to here. Again, awesome weblog!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!