SDPBiH: Zaustaviti paniku oko pandemije virusa COVID-19

 Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH poziva nadležne organe, ali i medije u Bosni i Hercegovini da suzbijaju širenje panike i doprinosu racionalnom sagledavanju stanja i reagiranja na pandemiju virusa COVID-19.

– U vremenu kad je od presudne važnosti djelovati ozbiljno, trezveno i promišljeno, bespotreban je i kontraproduktivan svaki oblik senzacionalizma naročito medijskih natpisa i izjava koji doprinose širenju atmosfere straha i panike – smatraju.

Upozoravaju nadležne da masovna histerija može biti jednako štetna po mentalno i fizičko zdravlje stanovništva, kao i trenutno stanje.

– Osuđujemo praksu u kojoj političari, bez utemeljenja i naobrazbe u oblasti medicine, donose netačne i neutemeljene sudove o stanju, kao i o radu zdravstvenih institucija, pokazujući elementarno nepoznavanje nadležnosti različitih institucija zdravstvene njege – ističe se.  

Savjet za zdravstvo SDP BiH osuđuje ‘odluku o neodržavanju sjednice Parlamenta FBiH, koja nije utemeljena u zdravstvenim činjenicama, nego je rezultat očite političke motiviranosti’.

– Smatramo da nije bilo prepreke da se sjednica Zastupničkog doma održi, uz poduzimanje već općepoznatih mjera zaštite kako se to radi npr. u Republici Hrvatskoj. Iracionalne odluke, poput spomenute, samo doprinose širenju straha i ni na koji način ne ulijevaju povjerenje u institucije sistema – navode iz SDPBiH.

error: Content is protected !!