SDS: Procesuirati izvršitelje i naručitelje pripreme atentata na Meketića

Srpska demokratska stranka (SDS) zahtijeva od nadležnih institucija da preduzmu sve mjere zaštite ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, ali i da do kraja rasvijetle, kako je priopćeno, pripremu atentana, otkriju i procesuiraju one koji su trebali da izvrše atentat, ali i naručitelje. 

-Informacije do kojih je došla Obavještajno-sigurnosna agencija BiH o pripremi atentata na ministra Mektića, a koje su objavljene u medijima, alarm su svim institucijama da opasni kriminalni milje i njihovi patroni neće birati sredstva da se zaštite od odgovornosti pred pravnom državom za svoja zlodjela, kako bi njihova kriminalna djela ostala nerasvijetljena, navode iz SDS-a.

Ova stranka traži od svih institucija da odgovorno i snažno reagiraju, a organizatorima atentata i njihovim patronima poručujemo da neće zastrašiti ni ministra Mektića ni SDS te da će borba s kriminalcima i pljačkašima „biti još snažnije nastavljena“.

-SDS upozorava institucije, ali i javnost, da smo sličan scenario već vidjeli, što se nažalost završilo tragičnim ubistvom potpredsjednika stranke Branislava Garića. Prvo je kroz režimske medije stvarana atmosfera linča i satanizacije pokojnog Branislava Garića, onda su mu stizale prijetnje ubistvom na koje institucije nisu reagirale, da bi ga ubili 27.aprila 2009.godine. Na kraju je korumpirano pravosuđe, ubicu oslobodilo i kaznilo sa šest mjeseci zabrane nošenja pištolja, čime smo u ovoj državi dobili licencirane ubice. Jasno je da bez moćnih mentora ovako nešto nije bilo moguće i da Branislava Garića nije ubio sam Rajko Savić, nego korumpirani sistem i nepostojanje pravne države, tvrdi se u saopćenju.

Tragedija Branislava Garića više se, kako dodaju, nikada nikome u ovoj zemlji ne smije ponoviti, i zato od svih institucija ultimativno traže da do kraja rasvijetle svaki detalj pripreme atentata na ministra Mektića, i sve umiješane izvedu pred pravosuđe.

Iz SDS dodaju i da su odlučniji nego ikada da „pobijede mafijašku hobotnicu koja je ušla u sve pore društva, i da se rasvijetle sve afere kroz koje je su od naroda opljačkane milijarde maraka, a ministar sigurnosti Dragan Mektić i svi funkcioneri stranke imaju punu podršku“.

error: Content is protected !!